Nieuws

Meer dan helft Vlamingen dronken op de fiets

Bij de afgelopen 8ste editie van de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het VIAS instituut, afgenomen bij 6.000 inwoners, lag de nadruk op fietsers. Dat onderzoek heeft verrassende cijfers opgeleverd.

We kwamen te weten dat fietsen bij Vlamingen veel populairder is dan bij Walen (69% > 24%), terwijl 1 op 3 Brusselaars aangaf vorig jaar op zijn minst één keer met de fiets te hebben gereden. Ook interessant is dat 41% van de Belgen gebruik maakt van een klassieke fiets. Bij de Vlamingen spreken we over 55%. Wat elektrische fietsen betreft, daarvan is de stijging in gebruik vooral in Vlaanderen merkbaar: 22% van de Vlamingen zou het afgelopen jaar met een elektrische fiets hebben gereden, tegenover amper 8% van de Brusselaars en zelfs maar 6% van de Walen.

Alcohol en fietsen

Voor het eerst werden fietsers ondervraagd over risicogedrag. Opvallend is dat meer dan de helft van de Vlamingen (57%) toegeeft wel eens alcohol te drinken om vervolgens op de fiets te kruipen, tegenover 23% van de Walen. Een interessant gegeven, wetende dat uit officiële ongevalscijfers blijkt dat tijdens de weekendnachten 54% van de gecontroleerde fietsers die betrokken raakten in een ongeval onder invloed waren.

Verkeerde richting en roodrijders

Tegen de rijrichting fietsen is uiteraard verboden, maar toch zou 43% van de fietsers zich daar af en toe aan bezondigen. Bovendien geeft exact een kwart van de fietsers toe ’s nachts zonder verlichting te rijden. Door het rood rijden dan? Da’s voornamelijk in Brussel een populaire praktijk. VIAS heeft het over 43%, tegenover 25% in Vlaanderen en 19% in Wallonië.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend