Toplijsten

Met deze 6 tips wordt fietsen in de zomer aangenamer

De warmste maanden van het jaar zitten eraan te komen. De zomer is misschien wel het allerleukste seizoen om te fietsen. Maar op van die extreem hete dagen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent vooraleer je op je fiets springt. Dankzij deze tips wordt fietsen in de zomer een pak aangenamer.

Kies het juiste truitje

De zomers in België zijn onvoorspelbaar. De ene dag kan de regen met bakken uit de hemel vallen, de volgende dag kan het 35 graden zijn. Als het echt heet wordt kan je best kiezen voor een truitje met korte mouwen gemaakt van een stof die je koel houdt en zweet afdrijft. Zorg ervoor dat het truitje slim fit is zodat de stof goed zijn werk kan doen. Als je van plan bent om zo’n truitje te kopen, let dan op bij de Italiaanse merken. De maten vallen hier klein uit, overweeg daarom om een maatje groter te kiezen.

Verzorg je huid

Als je er op een mooie zomerdag op uit trekt, is het belangrijk dat je je insmeert met zonnecrème met de hoogste beschermingsfactor. Smeer elk lichaamsdeel in dat in contact komt met de zon. Als het kan, neem je best een beetje zonnecrème mee zodat je halfweg je rit een nieuwe laag kan aanbrengen.

Bescherm je ogen

Een goede zonnebril is een van de belangrijkste accessoires voor je zomerritten. De UV-straling van de zon kan je gevoelige cellen in je ogen beschadigen wanneer je zonder zonnebril gaat fietsen. Dat kan leiden tot cataract of troebel zicht. Zorg er dus voor dat je een zonnebril opzet met 100% UV-bescherming. Kies dus niet voor een AliExpress kopie van 10 euro, kwaliteit kost nu eenmaal geld. Fietsen met een zonnebril zorgt er bovendien ook voor dat er geen vuiligheid in je ogen vliegt en bovendien zie je er gewoon 10 keer cooler uit.

Drink genoeg

Op hete dagen zal je tijdens het fietsen hard zweten zodat je niet oververhit geraakt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg drinken meeneemt op je rit. Probeer elk kwartier te drinken en wacht zeker niet tot je dorst krijgt, want dat wil zeggen dat je al uitgedroogd bent. Drink op warme dagen 1 à 2 drinkbussen per uur, afhankelijk van de temperatuur en hoe intensief je fietst. Zorg ervoor dat je je drinkbus vult met een drankje waar elektrolyten inzitten. Zo wordt het zoutpeil in je lichaam op punt gehouden.

Ga fietsen op het koelste moment van de dag

Het warmste moment van de dag is rond 15 uur, dan staat de zon op haar hoogste punt. Je kan je ritje dus beter vroeg of laat genoeg inplannen wanneer het koeler is. De zon komt vroeg op en gaat laat onder, dus je zal niet in het donker moeten fietsen. Bovendien is het ’s ochtends vroeg veel rustiger op de weg en is de lucht zuiverder.

Herstel op de juiste manier

Voor je vertrekt, kan je best je recovery drink al klaarmaken en hem koud zetten in de frigo. Een proteïne shake is ideaal omdat het vocht erin je zal hydrateren terwijl de proteïnes je spieren zullen herstellen, maar een groot glas chocomelk werkt ook prima. Nadat je dat koude drankje op hebt, spring je in de douche zodat je lekker kan afkoelen.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de zomer. Laat dat warme weer nu maar komen!

Bron: cyclist.co.uk

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend