Veiligheid

Met deze tips fiets je veilig in het verkeer

Nu de lente volop in het land is, heb je misschien zin om je fiets weer wat meer van stal te halen. Om je voorbereid te laten vertrekken zetten wij nog even wat tips op een rijtje zodat jij je veilig doorheen het verkeer kan verplaatsen. Het verkeer veiliger maken, dat doe je samen met alle weggebruikers.

1. Kijk goed naar wat er rond je gebeurt

Kijk goed om je heen wanneer je aan het fietsen bent. Het is belangrijk dat je vooruitkijkt en mogelijke hindernissen ziet aankomen. Let op voor putten in de weg, drempels, geparkeerde voortuigen, plassen… Lees daarnaast ook het verkeer. Bereid je voor op kruispunten, rotondes, verkeerslichten, etc. en let op de bewegingen van de andere weggebruikers. Probeer erop te anticiperen zodat je niet abrupt moet remmen of gevaarlijke manoeuvres moet maken die andere weggebruikers niet verwachten

2. Kies voor een goede positie in het verkeer

Fiets mooi aan de rechterkant van de weg, maar rij niet te kort in de buurt van de goot. Als je hierin terecht komt, is het gevaarlijk om te vallen. Je mag gerust genoeg afstand van de berm behouden om je eigen veiligheid te garanderen. Als je mooi in het zicht rijdt van de auto’s is de kans op een ongeval veel kleiner. Bovendien hou je zo ook voldoende afstand van auto’s die geparkeerd staan langs de weg. Als ze hun deur dan onverwacht opendoen, dan is de kans kleiner dat ze je zullen raken. Let wel op: als er een fietspad is, ben je verplicht om daarop te rijden.

3. Maak het duidelijk wanneer je een manoeuvre gaat uitvoeren

Net zoals je in de auto je richtingaanwijzer aanzet, moet je als fietser aangeven wanneer je een manoeuvre gaat uitvoeren. Zo weten de auto’s rondom je wat je gaat doen. Als je een straat in wil rijden, controleer dan even achter je of er geen auto is die je gaat voorbijsteken en check of je voldoende ruimte hebt, steek dan je hand uit en sla dan pas af. Probeer ook genoeg oogcontact te maken in het verkeer. Vooral op kruispunten, rotondes of zijwegen. Door oogcontact te maken, kan je inschatten of de chauffeur je gezien heeft of niet.

4. Zorg dat je gezien wordt én draag een helm

Als je het verkeer in gaat met je fiets is het belangrijk dat je gezien wordt. Draag daarom een fluo-vestje en zorg ervoor dat je fietsverlichting in orde is voor wanneer het donker wordt. Doe je fietsverlichting ook aan wanneer het mistig is. Draag eveneens altijd een helm. Die helm zal je enorm hard beschermen wanneer je het slachtoffer wordt van een ongeval.

Met deze tips kan je veilig het verkeer in. Denk ook eens na over een fietsverzekering. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA. Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval. Je kan die verzekering bovendien ook uitbreiden met de waarborg Veiligheid van de Fietser met dekking voor ongevallen in het privéleven.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend