Naast de kwestie

Moet dronken fietsen minder hard beboet worden?

Twee afgevaardigden van Open VLD, Vincent Van Quickenborne en Marianne Verhaert, pleiten voor een vermindering van de boete voor fietsers onder invloed van alcohol, schrijft Sudpresse. ViAS, de barometer voor verkeersveiligheid, ziet dat idee echter niet echt zitten…

De twee liberale politici verdedigen hun voorstel: “Een geïntoxiceerde fietser is in de eerste plaats een gevaar voor zichzelf, in tegenstelling tot een automobilist die in staat van intoxicatie eerder een echt gevaar is voor de andere weggebruikers”. Momenteel krijgen fietsers die positief testen op alcoholgebruik een boete van de tweede graad, ongeacht de kwantiteit van de opgenomen alcohol, wat op € 116 neerkomt.

Dit voorstel wordt daarentegen volledig ontkracht door ViAS, dat argumenteert dat de fietser een gevaar is voor de voetgangers. Benoît Godard, woordvoerder van ViAS, gaat verder: “Zelfs indien de fietser niet aan de basis ligt van het ongeval, dan is het nog steeds traumatiserend voor een autobestuurder die over iemand rijdt die net voor hem is gevallen”. ViAS is geen voorstander van een boete in verhouding tot de grootte van het gebruikte voertuig: van voetganger tot vrachtwagenchauffeur, iedereen moet dezelfde sancties opgelegd worden.

Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat dit voorstel het zal halen, eens te meer omdat volgens de data van sommige ziekenhuizen meer dan 27% van de fietsers betrokken in een ongeval onder invloed van alcohol of drugs waren.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend