Fietsen

De mysteries van het luxueuze racefietsmerk Factor

Velen zullen in het duister tasten als je naar Factor Bikes vraagt. Niet onlogisch aangezien het bedrijf pas sinds dit jaar haar frames op de markt gooit. Van 2014 tot 2017 sponsorden ze alleen wielerploegen, met eerder ONE Pro Cycling en dit jaar AG2R La Mondiale. De Britse producent heeft slechts drie modellen. De O2, One en Slick zijn high-end fietsen, die ze niet in een goedkopere versie aanbieden. “De focus ligt op kwaliteit en niet op kwantiteit”, duidt Richard Wittenberg, de Amerikaanse Managing Director van Factor Bikes.

Op 27 juli vond de officiële lancering van Factor Bikes in de BeNeLux plaats. In het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde kon de pers kennismaken met de fietsleverancier van WorldTour team AG2R La Mondiale. Veel wielerliefhebbers zullen de wenkbrauwen gefronst hebben toen de Franse ploeg in oktober 2016 aankondigde dat het zou overschakelen van Focus naar Factor. Het blijkt een weloverwogen stap te zijn die de renners zich niet beklagen.

Meerdere troeven

De Franse topklimmer Romain Bardet kwam met het idee om naar Factor over te schakelen. Na een testrit dankzij Rob Gitelis was hij volledig overtuigd. Met de O2 racefiets kunnen de coureurs zowel het klassieke werk als de bergetappes rijden. Dat bevestigt Belgisch kampioen Oliver Naesen. “De fiets is licht genoeg om er goed mee te kunnen klimmen. Tegelijkertijd voelt het frame niet te stijf aan waardoor hij ook geschikt is voor de Vlaamse klassiekers.”

De structuur van Factor Holding is uniek ten opzichte van de meeste andere merken. Factor omvat niet alleen frameontwikkelaar Factor Design, en wielen/accessoires producent Black Inc, maar ook Acme, een eigen fabriek in Taiwan waar alles geproduceerd wordt. Zo korten ze de productietijd drastisch in waardoor coureurs hun frame en componenten makkelijker kunnen laten aanpassen. “Ik heb mijn zadelpen volledig recht laten maken vanwege mijn fietshouding en het was binnen de zes weken geregeld”, vertelt Naesen tevreden.


Hoge kwaliteit

De oorsprong van Factor ligt in 2007. De Brit John Bailey maakte toen al racefietsen met hydraulische remmen. Zes jaar later kwam de eerste Factor fiets (Vis Vires) uit, maar er was toen te weinig budget om het project naar de juiste hoogte te tillen. Tot de Australische ex-profwielrenner Baden Cooke en de Amerikaan Rob Gitelis het merk overkochten in 2014. Merkwaardig genoeg dienden de fietsen die ze produceerden niet om te verkopen aan het grote publiek, maar het materiaal van Factor deed enkel dienst voor wielerploegen. Sinds dit jaar focust de onderneming zich pas op de verkoop van hun high-end racefietsen.

Factor streeft er naar om het merk te worden dat de consument het hardste begeert, een droomfiets. Managing director Richard Wittenberg gelooft in hun manier van werken, die uniek zou zijn in de huidige markt. “Wij proberen een door onszelf verzorgd productieproces te combineren met innovatieve technologieën en de beste materialen. Bovendien produceren we maar een beperkt aantal frames en fietsen (2.000 tot 3.000 per jaar) om de focus te leggen op kwaliteit en niet kwantiteit.” De minimale prijs van € 10.999 voor een volledige fiets en € 4.999 voor een carbon frameset geeft aan dat het geen merk is voor de doorsnee wielertoerist.

Factor maakt slechts drie modellen. Wij hadden de eer om een O2 van Factor uit te testen. En we kunnen bevestigen wat Oliver Naesen ons vertelde. Het is een lichte, aangename fiets die comfortabel over de Vlaamse kasseistroken gaat. We geloven dat de combinatie van Factor’s filosofie en de exclusiviteit van het merk er wel eens voor kunnen zorgen dat ze in België een geduchte concurrent van exclusievere fietsmerken als Specialized kunnen worden.


Becycled probeert binnenkort een van deze mooie racefietsen te pakken te krijgen voor een diepgaande review. Voor meer info over Factor en Black Inc in de BeNeLux kan je terecht bij Pedaleur de Flandres.

© foto’s: DeGrotePlaat en Kasseivreters

Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend