Naast de kwestie

Nederlands fietsmerk ontdekt internationaal fietsdiefstal netwerk

Vanmoof Bike Hunters fiets diefstal

Het Nederlandse fietsmerk Vanmoof mag dan wel uniek zijn door een service (Bike Hunters) aan te bieden waarbij zij de gestolen fietsen opsporen van hun klanten, maar ze hadden waarschijnlijk nooit verwacht dat ze een internationaal crimineel netwerk zouden ontdekken dat gestolen fietsen verhandelt tussen Europa en Afrika. Onze Nederlandse vrienden houden de avonturen van hun ‘Bike Hunters’ bij op hun Youtubekanaal, en de video van deze ontdekking kan je onderaan het artikel terugvinden.

Vanmoof maakt smart citybikes die voorzien zijn van onder andere GPS trackers, wat hun Bike Hunters toelaat om gestolen fietsen terug te vinden. Deze keer deden ze dit voor een klant uit Parijs, en uiteindelijk kwamen ze terecht in Casablanca, Marokko.
De dief, of dat dachten ze althans, had de Nederlanders gecontacteerd omdat hij enkele technische moeilijkheden ondervond met zijn fiets. En zo kwam de gestolen fiets terug op de radar van Vanmoof, ondanks het feit dat deze fiets meer dan een jaar geleden gestolen werd.

Eenmaal aangekomen in Casablanca slagen ze er in om een ontmoeting te regelen tussen Bike Hunter Joeri en Anas, de student die de eigenaar was van de gestolen fiets. Maar al snel wordt het duidelijk dat de jongeman niets te maken heeft met de diefstal in Parijs. De Bike Hunters schakelen de hulp in van Anas en proberen de echte dief te ontmaskeren.

Wat ze daarna ontdekken is verbijsterend. Anas neemt Joeri mee naar de opslagplaats waar hij zijn fiets kocht, om vervolgens met open mond in een soort van winkel terecht te komen met, naar alle waarschijnlijkheid, honderden gestolen fietsen uit Europa. Die tweewielers werden van ons continent naar Marokko verstuurd, waar ze dan verkocht worden aan nietsvermoedende kopers.

In navolging van de ontdekking zou Vanmoof nu samenwerken met de Marokkaanse autoriteiten om het volledige fietsdiefstal netwerk bloot te leggen. Het verhaal heeft gelukkig een happy ending. Niet alleen kreeg de Franse eigenaar een splinternieuwe fiets, maar ook Anas mocht uiteindelijk zijn fiets houden nadat hij hielp om de dievenbende op te sporen in Marokko.

Dit is echter niet de eerste keer dat Vanmoof opvalt op een ongebruikelijke manier. Want in 2016 stond het bedrijf ook in de spotlight nadat het aankondigde dat het een vermindering van 80% zag in beschadigingen bij leveringen wanneer ze begonnen met afbeeldingen van televisies op de kartonnen dozen te printen die gebruikt worden om de fietsen in te leveren.

Bron: Cycling Weekly & Vanmoof

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend