Onderdelen

Nieuw: Shimano 105 R7000 groep met eigen schijfremmen

Shimano 105 R7000 disc

Heel wat nieuws uit het Shimano kamp momenteel. Een paar dagen geleden schreven we al over de publicatie van een interessant patent rond een draadloze Di2 functionaliteit. En nu komt er een nieuwe versie van de Shimano 105 groep uit, nadat Ultegra en Dura Ace eerder al een upgrade kregen.

De nieuwe Shimano 105 R7000 groepset krijgt specifieke 105 schijfremmen, wat meteen ook het meest vernieuwende is van deze upgrade. Anderzijds is de nieuwe mechanische versie ook nog steeds te verkrijgen, voor wie nog niet klaar is voor schijfremmen. De ‘disc’ groep krijgt nieuwe flat-mount BR-R7070 remklauwen, afgewerkt met de ICE technologie van Shimano, in combinatie met de SM-RT70 rotors. De nieuwe shifters voor de hydraulische schijfremmen lenen hun ontwerp van de Ultegra shifters. Dit zorgt ervoor dat je nauwelijks nog het verschil ziet tussen de shifters voor de mechanische uitvoering of voor de schijfremversie. Een groot verschil dus met de 5800 versie van Shimano. Naast de ST-R7020 shifters zullen ook de ST-R7025 shifters beschikbaar zijn, die wat dichter bij het stuur staan voor mensen met kleinere handen.

Naast de eigen schijfremmen valt ook het nieuwe design op van de 105 groep, want het oog wil ook wat. Dat design leende het van de nieuwe Dura Ace en Ultegra groepsets. Dat kan je voornamelijk zien aan de wat vollere en modernere ‘look and feel’, en ook aan de dikke crankarm. Verder is de 105 R7000 te verkrijgen in matt-glossy zwart of in matt-glossy metaalkleur.

Nieuwe shifters betekent in dit geval ook vernieuwd schakelen. Resultaat: schakelen zou sneller en lichter moeten zijn nu. Er is een kortere beweging nodig met de shifter om van versnelling te veranderen. De derailleurs werden ook onder de loep genomen. De voorderailleur heeft bijgevolg een meer compact ontwerp, met geïntegreerde kabelspanner. En de achterderailleur heeft een leuke extra voor de klimmers die opteren voor een lange kooi, want je kan daarmee een 11-34 cassette steken. De achterderailleur is afgewerkt met het Shimano Shadow RD ontwerp, dat overkomt van het mountainbiken. Hierdoor zit de derailleur beter weg onder de cassette en de achterbrug.

Voor al dat nieuws hebben onze Japanse vrienden wel nog geen prijs vastgelegd, dat is dus nog even afwachten. Maar we gokken dat het duurder zal zijn dan de huidige 105 versie…
De Shimano 105 R7000 groepset zou in juni al beschikbaar zijn.

Meer info: Shimano

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend