Fietsen

Nieuwe Pinarello MAAT pistefiets voor Olympische Spelen 2020

Na de aankondiging van de LotusxHope pistefiets voor de Britse wielrenners is het nu aan Pinarello dat met de vernieuwde MAAT hoopt op Italiaanse successen tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De nieuwe MAAT is gebaseerd op de Bolide HR, de pistefiets waar onder andere Bradley Wiggins het werelduurrecord mee brak, maar dan met verbeterde aerodynamica. De Italiaanse fietsproducent profiteert van de vernieuwde UCI regelgeving voor pistefietsen die de oude 3:1 buizenverhouding overboord gooide. Het redesign van de MAAT betreft het verlengen van de bovenbuis en het voor- en achtervork. Daarnaast kregen de buizen een geüpdate aero profiel om zowel goed te scoren op de uithoudings- als de sprintnummers. Vervolgens werd het voorvork breder met meer ruimte voor de turbulentie van de wielen en een verbeterde luchtstroom over en rond de benen van de wielrenner.

De bovenbuis van de Pinarello MAAT heeft een langere ‘reach’ door een langere bovenbuis te integreren in elk van de vijf beschikbare maten vanwege de vereisten en specificiteit van de nummers waarvoor het frame is ontworpen. Het fietsframe voldoet nog steeds aan UCI maximale ‘reach’ beperkingen door kortere stuurpennen te gebruiken dan normaal.

Over de cockpit van de fiets kunnen we zeker ook een woordje kwijt. De cockpit is opgebouwd uit één stuk carbon, dus het stuur en de stuurpen vormen een geheel. Het stuur kreeg een nogal opvallend design, waarbij de vorm van shifters van op een racefiets nagebootst wordt. Het zou de renners toelaten om een betere en meer aerodynamische rijpositie aan te houden, aangezien de meeste pistiers ook heel wat kilometers op de weg afleggen als profwielrenners. Naast deze aanpassing kreeg het deel rond het midden van het stuur ook een kleinere diameter in het aero profiel om een betere controle van de fiets te garanderen tijdens de aflossingen in de madison (of ploegkoers).

De MAAT is opgebouwd uit Torayca T1100 1K carbonvezel (dezelfde vezel als in de Dogma F12). En het naakte frame, voor een niet nader bepaalde framemaat, weegt 1350 gram.

Een van de vereisten van het Internationaal Olympisch Comité is dat de fiets publiek verkrijgbaar moet zijn. Dus kan je vanaf 2020 zelf een nieuwe Pinarello MAAT aanschaffen, die verkrijgbaar zal zijn in 3 verschillende kleurenschema’s bij jouw lokale Pinarello dealer. Je zal wel nog even moeten wachten tot begin 2020 op je fiets én je moet wel over wat budget beschikken. De MAAT frameset (kader en voorvork) zal ongeveer € 8.250 kosten en voor de geïntegreerde carbon cockpit moet je nog eens rond de € 880 neertellen.

Meer info: Pinarello.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend