Fietsen

Overzicht olympische racefietsen van Rio 2016

Op 5 augustus worden de Olympische Spelen op gang geblazen met de openingsceremonie. De dag nadien moeten de wielrenners al onmiddellijk aan de bak voor hun olympische wegrit op een uitdagend klimparcours. Voor deze speciale koers doen fietsconstructeurs al eens graag iets extra voor de geselecteerde renners. De meeste olympische wielrenners zullen te zien zijn op een uitzonderlijke editie van hun fiets naar keuze. Zo toonden onder andere Canyon, Merida, Scott en Specialized al hun Rio 2016 editie aan de buitenwereld. Bekijk de fietsen die reeds bekend gemaakt werden hieronder in onze olympische fotogalerij.

Canyon komt op de proppen met een groen-gele ‘custom paintjob’ op hun fietsen, verwijzend naar het Braziliaanse carnaval. Het geel werd als detail verwerkt aan de binnenkant van zowel het achter- als het voorvork. De atleten bij Canyon geven vooral hun voorkeur aan de Aeroad. In totaal zullen er 20 internationale atleten uit verschillende landen deelnemen op een Canyon fiets, waaronder Alejandro Valverde (wegwielrennen, Spanje), Trixi Worrack (wegwielrennen en tijdrijden, Duitsland) en João José Pereira (triatlon, Portugal).

De volgende fietsfabrikant met een speciaal gelakte kader is Merida. Ook bij Merida kozen ze voor groen als hoofdkleur, maar deze keer is het geen verwijzing naar de Braziliaanse vlag. Het gaat echter wel om het groen uit het logo van Merida zelf. De renners zullen kunnen kiezen uit de Reacto, Scultura of Warp (TT) om hun olympische rit op af te werken. Onder die renners vinden we onder andere Rui Alberto Faria Da Costa (wegwielrennen, Portugal) en Louis Meintjes (wegwielrennen, Zuid-Afrika) terug.

Bij Scott kozen ze dan weer voor een heel andere, en naar onze eigen mening, zeer geslaagde ‘paintjob’. De kleuren op de fiets verwijzen naar de olympische ringen. De atleten zullen kunnen kiezen uit de Scott Foil, Addict of Plasma (TT). Ook Scott kan rekenen op enkele serieuze medaillekandidaten bij de wielrenners. De volgende atleten rijden ook op een Scott: Adam Yates (wegwielrennen, Groot-Brittannië), Esteban Chaves (wegwielrennen, Colombia) en Annemiek van Vleuten (wegwielrennen, Nederland).

Specialized tilt het lakwerk van hun olympische fietsen naar een ander niveau, want hun fietsen verwijzen naar de olympische vlam. De fiets lijkt op het eerste zicht volledig oranjerood, maar eenmaal de temperatuur 22°C overschrijdt dan verkleurt het frame naar geel. We vragen ons wel af of we niet allemaal gele fietsen te zien zullen krijgen in het warme Rio, want dat zou natuurlijk zonde zijn van het prachtige lakwerk. Specialized is een van de hoofdleveranciers van fietsen in het profpeloton (alsook bij de triatleten), dus zullen we heel wat toppers op deze vlammenfietsen zien strijden om olympisch goud. Hier zal de voorkeur naar de Specialized Tarmac, Amira (dames) of Shiv (TT) gaan. Bij de mannen rijden o.a. Laurens De Plus (wegwielrennen, België), Vincenzo Nibali (wegwielrennen en tijdrijden, Italië), Daniel Martin (wegwielrennen, Ierland) en Richard Murray (triatlon, Zuid-Afrika) op een Specialized. Opvallend, geen Peter Sagan tijdens de wegrit, want die focust zich volledig op het cross-country mountainbiken in Rio. Al krijgen de mountainbikers ook zo’n schitterende ‘Torch’ Edition. Bij de vrouwen zal het voornaamste speerpunt Elizabeth ‘Lizzie’ Armitstead (wegwielrennen, Groot-Brittannië) zijn.

Als we op de hoogte zijn van andere fietsmerken die ook met een speciale olympische fiets op de proppen komen, dan zullen we die aan onderstaande fotogalerij toevoegen.

De tijdrit voor de mannen en de vrouwen wordt op 10 augustus verreden op een naar tijdritnormen lastig parcours.

Hopelijk zien we gedurende de Olympische Spelen van Rio evenveel Belgische vlaggen in ons straatbeeld als bij een Europese voetbalwedstrijd! Wij zijn alvast supporter voor alle Belgen, op en naast de fiets.

 

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend