Fietsen

Raleigh lanceert urban bikes als eerbetoon aan Nelson Vails

Raleigh Urban Bikes tribute Nelson Vails

Nelson Vails, de naam deed bij ons niet meteen een belletje rinkelen. Maar na wat opzoekingswerk zullen we hem niet snel vergeten. Vails was een simpele fietskoerier in New York die zo hard kon fietsen dat hij werd opgemerkt door het Amerikaans Olympisch team. Hij ruilde de straten van New York voor de piste en haalde zilver op de sprint tijdens Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Zijn ‘compagnon de route’ was een fiets van Raleigh. Vandaag, dertig jaar later, brengt het fietsenmerk samen met Vails een reeks van 3 urban bikes op de markt, als eerbetoon aan de kampioen. Stuk voor stuk pareltjes en bovendien betaalbaar.

Nelson Vails, ook wel The Cheetah genaamd, schreef geschiedenis. Hij schopte het van fietskoerier tot Olympiër en was bovendien de eerste Afro-Amerikaanse wielrenner die een medaille haalde op de Olympische Spelen. Nu, dertig jaar nadat hij slalomde tussen de taxi’s in New York, wordt hij geëerd door fietsenmerk Raleigh. Ze lanceren drie singlespeeds die Vails samen met zijn vriend en graffiti-artist Zephyr mocht ontwerpen. De fietsen hebben alle drie een uniek ontwerp dat is gebaseerd op het New York van de jaren 70. De periode waarin ze jong en onbezonnen genoten van hun jeugd in The Big Apple.
Wij zetten de drie prachtige ontworpen fixies even op een rijtje.

TEABA


Teaba was Vails eerste bijnaam in New York. Het is een moderne versie van de fiets waarmee hij heel wat overwinningen op zak stak. De prijs van deze fiets is ongeveer 1.000 euro, en is de duurste versie van de drie. Voor deze prijs krijg je een ultra licht aluminium frame met een carbon vork. De fiets is een singlespeed met bullhorn stuur en net zoals bij de andere twee is hij voorzien van remmen die kunnen verwijderd worden indien gewenst.

De fiets is beschikbaar in het zwart met gele/gouden tekeningen van Zephyr. Je kan kiezen uit vier maten tussen de 50-60 cm. In tegenstelling tot de twee stalen fietsen hieronder, die nu al beperkt beschikbaar zijn, moet je voor deze fiets wachten tot in de herfst.

BLACK ALLEY


De Back Alley is in tegenstelling tot het vorige model, niet gebaseerd op een racefiets. Het is eerder de fiets die dagelijkse sleur het beste aan kan. De fiets kost ongeveer 300 euro en helpt je doorheen hete zomers en koude winters. Kortom hij zal je niet snel in de steek laten.

Deze Raleigh fiets is gemaakt uit staal, wat ervoor zorgt dat het geen lichtgewicht is. Het is een werkpaard dat hetzelfde design heeft als de Teaba. De fiets is beschikbaar in het rood en komt in vier maten tussen de 51-60 cm. De fiets is meteen leverbaar.

RUSH HOUR


Het laatste pareltje van Raleigh’s speciale collectie is de Rush Hour. Deze singlespeed is gemaakt uit hetzelfde materiaal als de Back Alley , maar lijkt meer op een traditionele pistefiets. Ook hier is het design van Zephyr aanwezig. De fiets is beschikbaar in het blauw en geel en kost ongeveer 300 euro. Er zijn vier maten beschikbaar tussen de 51-60 cm.

Wie geïnteresseerd is in zo’n exemplaar zal wel nog even geduld moeten hebben, momenteel zijn ze alleen beschikbaar in de VS en Groot-Brittannië.

© raleighusa.com

Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend