Fietsen, Review

Review: Festka Doppler

Review Festka Doppler

Een superbike die je volledig zelf kan ontwerpen, dat is de Festka Doppler. Wij, Kasseivreters, testten dit Tsjechisch raspaardje twee weken lang uit en waren het unaniem eens. Dit is een buitengewoon goede fiets. Het verdict, uitgedrukt in cijfers, kan je onderaan dit artikel terugvinden.

Festka is anders dan de “normale” fietsmerken. Het Tsjechische bedrijf durft buiten de lijntjes te kleuren. Ze kiezen vaak voor unieke designs om hun fietsen in het oog te laten springen, maar het is veel meer dan dat. Ze denken ook na over hoe ze hun fiets perfect kunnen bouwen.

De Festka Doppler is een carbon-titanium fiets. De buizen bestaan uit titanium en de verbindingen uit carbon. Dat zorgt ervoor dat de fiets erg stijf is en je enorm weinig kracht verliest tijdens het rijden. Wanneer je de fiets uit de doos haalt, valt de ovale bovenbuis meteen op. Dit hebben we nog nooit eerder gezien. Volgens Festka is het achterste deel van de bovenbuis ovaal omdat dat zorgt voor extra laterale stijfheid. Ze besteden hier heel veel aandacht aan in hun fabriek in Tsjechië. Ze hervormen het staal door het zachtjes bij elkaar te drukken tot het ovaal is. De fiets ontleend zijn naam aan het Dopplereffect. Het wordt grafisch voorgesteld door de verticale cirkels op de bovenbuis.

Die cirkels zijn maar een voorbeeld van het oog voor detail waarmee het frame is afgewerkt. Het design is prachtig en het leuke is dat je je fiets altijd volledig zelf kunt ontwerpen wanneer je er eentje koopt. Daar hangt dan natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. Een heel duur zelfs. Het frame kost maar liefst 6490 euro.
Daarvoor moet hij dus ook wel goed presteren. We trokken er mee naar buiten.

De wegen in Vlaanderen zijn niet altijd even comfortabel, maar de Festka weet er wel raad mee. Het frame is stijf, dus nu en dan krijg je wel een serieuze klap, maar die klappen vergeet je snel als je merkt hoe weinig kracht je verliest op deze fiets. Het is uniek hoeveel snelheid je kan behouden met de Festka Doppler. Bovendien is het ook nog eens een lichtgewicht, wat ervoor zorgt dat we over de Hagelandse heuvels vliegen. Ook de kasseien weet hij te temmen. De fiets is heel vlot te besturen over de hele lijn en ligt lekker op de weg. Hij is uitgerust met een Campagnolo Record groepset, Campagnolo Bora Ultra wielen en een San Marco zadel. Die maken de Festka volledig af. We hebben dan ook geen enkel probleem gehad met schakelen, maar dat zou dan ook niet mogen voor dit prijskaartje.

Is de fiets nu zijn geld waard? Wij zijn van mening dat als je zo’n fiets koopt, hij je hele leven moet kunnen meegaan. Hij moet dan ook perfect gemaakt zijn. Daar hebben ze bij Festka ook aan gedacht. Wanneer je liever een iets stijvere kader wil, of wil de geometrie wat anders, het kan allemaal bij Festka. Ze sturen de standaardversie op naar de klant, vragen om feedback en passen de fiets aan. Je kan je fiets dus écht op maat laten maken. Dat vinden wij een heel groot pluspunt. De fiets die wij testten was echt uitzonderlijk goed, maar voor wie het nog niet goed genoeg is of liever iets anders wil, is er dus een oplossing. Je betaalt veel geld, maar krijgt er ook wel iets voor terug.

Wij kunnen niet anders dan zeggen dat de fiets super was om mee te rijden. Hij ziet er super uit en stelt je niet teleur. De prijs is inderdaad hoog, maar als je een fiets wil waar je je hele leven lang geniet van wil hebben, moet je niet twijfelen. Festka maakt hem volledig naar wens.
Het is een buitengewone custom bike die er prachtig uitziet en je niet zal teleurstellen, als de prijs geen probleem is.

Voor meer info kan je terecht bij Festka.
© Kasseivreters

Festka Doppler | racefiets

Functionaliteit8
Looks8
Afwerking9
Onderhoud7
Comfort7
Wishlist8
Prijs-kwaliteit6.5
Domeinexpert7.5
7.6 out of 10
Top! Tot in de details afgewerkt, Eigen opvallende stijl, Fiets is zeer reactief Mweh... De prijs, Eigen opvallende stijl is misschien niet voor iedereen
Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend