Wij namen de nieuwe Garmin Edge 820 eens onder de loep en hopen wat meer duidelijkheid te scheppen over dit toestel. Laat ons alvast zeggen dat we nog even verder blijven rijden met de Edge 820 als onze standaard fietscomputer. Onderaan dit artikel kan je het verdict in cijfers terugvinden.
Bij deze delen we graag even onze ervaringen met de Garmin Edge 820 mee. Na het instellen van het apparaat, wat toch een tijdje duurt, kan je heel snel aan de slag én dus de fiets op. Die langere tijd is deels ook te wijten aan de toestelupdates die doorgevoerd dienen te worden. Maar al bij al verloopt alles eenvoudig en vlot met behulp van Garmin Connect op jouw pc en smartphone.
De Edge 820 wordt geleverd met een kaart voor Europa, die geschikt is voor turn-by-turn navigatie. Indien gewenst kan je zelf nog extra kaarten aan het toestel toevoegen. De fietscomputer heeft nog zo’n 8 GB vrij aan geheugen, ruim voldoende voor enkele extra maps, en uiteraard ook voor opgeslagen gegevens en routes. Het inladen en narijden van routes via jouw Garmin gps gaat probleemloos. Bij de kaartfunctionaliteit komt ook Strava Live Segments, een leuke extra. Al is voor Live Segments wel een Strava Premium account vereist.
Wij kochten een bundel en in de doos vonden we, naast het gps fietstoestel, ook nog het volgende: snelheidssensor, cadanssensor, voldoende bevestigingsmogelijkheden, hartslagmeter, usb-kabel en wat reservemateriaal.
Via Bluetooth en ANT+ kunnen verschillende accessoires aan de Edge 820 gekoppeld worden, zoals een cadanssensor, een snelheidssensor en een wattagemeter. Bij ons duurde het even vooraleer het toestel onze accessoires vond, maar uiteindelijk was alles goed verbonden bij het vertrek voor onze eerste rit met het toestel.
Tijdens de rit verliep alles vlekkeloos, en hetzelfde geldt voor de turn-by-turn navigatie om terug te keren naar het beginpunt. De Garmin gegevensschermen zijn aanpasbaar, wat toch even zoeken is de eerste keer. Je moet al vertrouwd zijn met eerdere Garmin apparaten om vlekkeloos jouw toestel naar je eigen smaak aan te passen. Maar eenmaal alles op punt staat, is het zeer leuk om enkel de gegevens te zien die je op een bepaald moment wil zien. Die gegevensschermen zijn overigens anders voor trainingsritten dan voor wedstrijden. Ook hier heb je opnieuw zelf de keuze om bijvoorbeeld jouw hartslag en/of wattages weer te geven, …
De Edge 820 wordt vaak beschreven als een mix van de Edge 520 en de Edge 1000. En dat vanwege het kleinere scherm en het grote aantal functionaliteiten. Ondanks het kleinere formaat van de Garmin Edge 820, is het scherm makkelijk en duidelijk afleesbaar, voornamelijk vanwege de hogere resolutie. In vergelijking met de Edge 800 staat er zelfs meer op het scherm. Het touchscreen scherm is vrij eenvoudig in gebruik, al moet er misschien toch nog wat gewerkt worden aan de gevoeligheid. Want bij regenweer heeft het scherm soms moeite en wordt het weergegeven menu veranderd door een regendruppel.
Na het fietsen kan je jouw rit automatisch laten uploaden via Garmin Connect naar jouw smartphone en pc. Via de app kan je ook instellen om bijvoorbeeld rechtstreeks naar Strava te uploaden.
Een belangrijk laatste punt is de accuduur. Al hangt deze voornamelijk af van het gebruik van het toestel (accessoires, Bluetooth, Wifi, automatische schermverlichting, …). Bij ons gaat de batterij (volledig opgeladen) ongeveer 8 tot 12 uren mee, met de meeste extra’s ingeschakeld en met enkele accessoires verbonden.
Conclusie, de Garmin Edge 820 is zeker geen perfect toestel en het prijskaartje is aan de hoge kant, maar het is zeker een aanrader. Dit is wellicht het beste Garmin toestel voor de fiets tot op heden. Wij zijn alvast tevreden over onze nieuwe fietscomputer met gps.