Koersschoenen met veters. Vroeger het enige wat er bestond, maar slechts sinds enkele jaren terug van weggeweest dankzij Giro. De Giro Empire schoenen worden sinds 2012 met veel plezier gedragen door enkele renners uit het peloton, is het echter ook een goede aankoop voor ons, de wielertoeristen? Wij zochten het uit, het verdict uitgedrukt in cijfers kan je overigens onderaan dit artikel terugvinden.
Een maand lang hebben we de Giro Empire ACC schoenen grondig getest. We kozen voor de silver reflective versie, goed zichtbaar als het donker wordt. Wanneer we ze voor het eerst in handen kregen, waren we meteen aangenaam verrast door het design. Zoals we van Giro gewend zijn, zien ze er mooi en modern uit. Samen met de schoenen krijg je een schoentas, zwarte reserveveters, reserveschroefjes om de schoenplaatjes te bevestigen, een handleiding, de Giro SuperNatural Fit zolen om de perfecte pasvorm te garanderen én steuntjes voor je hiel. Zelfs met de vreemdste voeten, zullen de schoenen dus aangenaam passen.
Hoog tijd om de schoenen uit te testen. Om eerlijk te zijn waren we op voorhand een beetje bang om met veterschoenen te rijden. Het ziet er allemaal wel zeer mooi uit, maar is het ook praktisch? In het begin is het wat wennen, daar zijn we het over eens. Als je gewend bent om met het BOA-systeem te rijden, dan zal je in het begin voor en na je rit soms vloeken dat je je moet bezighouden met die verdomde veters. Het kost een beetje meer moeite, maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte. ‘En wat als die veters loskomen?’ Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Wij hebben op een maand tijd, geen enkele keer moeten stoppen omdat onze veters loskwamen. Dankzij een elastiekje blijven de veters, eens ze gebonden zijn, mooi op hun plaats. Daar moet je je dus geen zorgen om maken. Wel een heibel punt is de stevigheid waarmee je je veters vastmaakt. Dat is in het begin wat zoeken. Als je ze te vast bindt, gaan je voeten pijn doen, en je kan je schoenen niet even losser draaien om de spanning te verminderen. Afstappen is dan de boodschap. Maar goed, na een drietal ritjes weet je wel hoe vast je ze kan binden.
Wanneer je de juiste spanning dan gevonden hebt, kan het rijplezier beginnen. Zoals we al aangaven, zitten de schoenen extreem comfortabel. Ze passen zich echt aan naar je voet. Op de fiets voel je kracht ervan afspatten, tenminste als je al voelt dat je schoenen aanhebt, want ze zijn relatief licht. Ze wegen 430 gram in maat 42. Dat komt onder meer door de Easton carbon zool. Die is slechts 6,5 millimeter dik. Het is een van de dunste zolen op de markt. De zool is misschien dun, maar dat wil niet zeggen dat hij niet stijf is, integendeel. Je kan ze amper plooien en dat zorgt ervoor dat de krachtoverbrenging loopt als een trein. Ook de ventilatie van de schoenen in goed geregeld. Er zijn gaatjes aan de onderkant van de zool nabij je tenen en ook langs de bovenkant en de tong van je schoen kan je schoen ademen.
Een leuk extraatje aan de schoenen die wij kozen, is de zichtbaarheid van de schoenen. Wanneer het donker is, reflecteren ze wanneer er straat- of autolicht op schijnt. Dat zorgt voor extra zichtbaarheid en dus veiligheid.
We hebben ter conclusie niet veel slechte dingen over de schoenen te zeggen, maar zijn ze ook hun geld uiteindelijk waard? De schoenen die wij testten kosten €299, maar krijgen geregeld een mooie promoprijs bij Bikester.be. Het gaat hier om high-end schoenen, dus dat is ook de prijs die je zou mogen verwachten voor dit paar schoenen. De Giro Empire ACC Reflective zijn extreem goed, maar wel overbodig voor de gemiddelde wielertoerist. Ze passen perfect in een peloton of bij de wielerminnende zondagsrijder die stijl hoog aanschrijft tijdens zijn koffierit. Een aanrader voor iedereen die het nodige budget heeft.
Meer info over de Giro Empire ACC Reflective: Bikester.be