Fietsen, Review

Review: J.Guillem Atalaya Gravel

JGuillem Atalaya Gravel 2017 becycled kasseivreters

Het wegseizoen loopt op zijn einde en de Kasseivreters hebben ondertussen genoeg kasseien gegeten. Daarom trokken we afgelopen weekend naar de Urban Cross in Bilzen. We gingen niet alleen, en namen de Atalaya Gravel van J.Guillem mee. De Bilzense modder was het ideale speelterrein om deze gravel bike te testen. En wat bleek? De Atalaya Gravel van J.Guillem rijdt even leuk als hij er uitziet (en dat is heel leuk). Het verdict kan je onderaan dit artikel terugvinden.

J.Guillem. Om eerlijk te zijn hadden we nog niet van het merk gehoord, maar wanneer we de fietsen voor het eerst zagen en de kans kregen om ze te testen, hebben we geen seconde getwijfeld. J.Guillem is het nieuwe merk van de Nederlander, Jan-Willem Sintnicolaas. Hij begon ongeveer vijftien jaar geleden in zijn garage met het ontwerpen van stalen fietsen. Daaruit ontstond het merk Van Nicholas. Zijn fietsen verkochten als zoete broodjes en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zijn bedrijf werd voor veel geld opgekocht door een grote multinational. Daar stond Jan-Willem dan plots zonder fietsen. Hij trok naar Mallorca en begon daar aan een heel nieuw leven. Met het geld dat hij voor Van Nicholas kreeg, opende hij een bed & breakfast. Maar eens de fietsmicrobe je te pakken heeft, geraak je er niet zomaar van af. Jan-Willem begon dus terug met het maken van fietsen en daaruit ontstond J.Guillem (Jan-Willem in het Spaans). Hij bracht vijf verschillende modellen uit, die allemaal gemaakt zijn uit Titanium. Een van die vijf is de Atalaya Gravel en die onderwierpen wij aan een uitgebreide test op de Urban Cross in Bilzen.

Werkpaard met prachtig silhouette
Het moet rond de middag geweest zijn dat de jongens van Allo Velo ons de Atalaya Gravel overhandigden. We waren meteen onder de indruk. Een robuust frame van titanium, 40mm banden: de Atalaya Gravel straalt kracht uit en barst van vertrouwen. Toch ziet hij er ook prachtig uit door zijn puike afwerking. Het logo van J.Guillem komt meermaals subtiel terug op verschillende plekken op de fiets en is een streling voor het oog. De kabels van de fiets worden mooi weggewerkt in het kader, al zijn er tegenwoordig nettere oplossingen hiervoor. Dit alles samen zorgt er wel voor dat dit werkpaard een prachtig silhouette heeft.

Maar genoeg over het uiterlijk nu. Hoog tijd om op de fiets te springen en te kijken hoe hij in een koerssituatie reageert. Hoewel het zonnetje schijnt boven de Urban Cross, ligt de Bilzense grond er nog wat glibberig bij door de regen van de afgelopen dagen. De 40mm banden komen dus meteen van pas en geven wat je van ze verwacht: grip. De WTB Riddler zorgt ervoor dat je fiets aan de grond plakt en geeft je genoeg grip op de grovere stukken, die er op de Urban Cross toch wel zijn. In de gravelfiets van J.Guillem kan je overigens zowel racewielen (700c) als mountainbikewielen (27,5″) monteren, nog een mooi pluspunt dus.

Urban Cross betekent voor een groot deel racen door de stad. Er moet dus ook geklommen en gedaald worden door de Bilzense straten. De Atalaya Gravel is voorzien van de SRAM Force 1 als schakelsysteem. Wanneer er geschakeld moet worden bij hoge snelheid reageert het systeem niet altijd even vlot tijdens onze test. Toch is het een plezier om door de smalle straten te scheuren. Het frame is wat aan de stijve kant, maar leidt ons uitstekend door de Bilzense bochten. Ook de SRAM Force schijfremmen zijn een plezier om mee te rijden en reageren heel accuraat op onze orders.


Conclusie
Het gebeurt niet vaak dat je alles kan krijgen, maar bij de Atalaya Gravel van J.Guillem lijkt dit wel het geval. De fiets ziet er prachtig uit en is een werkpaard dat elk terrein de baas kan. Op de Urban Cross in Bilzen hebben we van de eerste tot de laatste ronde kunnen genieten van het vakmanschap van Jan-Willem Sintnicolaas. De fietsen zijn minder bekend bij het grote publiek, maar zullen dit ongetwijfeld snel worden. De Atalaya Gravel van J.Guillem is vakmanschap pur sang.
Kostprijs voor deze gravel bike van J.Guillem is €3.999 met Ultegra afwerking, en €1.999 voor enkel de frameset.

Meer info: jguillem.com

J.Guillem Atalaya Gravel | GRAVEL fiets

Functionaliteit8
Looks8
Afwerking8
Onderhoud7
Comfort6.5
Whislist materiaal6
Prijs-kwaliteit6
Domeinexpert9
7.3 out of 10
Top! Titanium afwerking, Werkpaard, Bandbreedte tot 40mm mogelijk Mweh... Te stijf voor gravel bike, Afwerking bekabeling
Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend