Elektronica, Review

Review: Wahoo ELEMNT ROAM, de no-nonsens fietscomputer die doet wat het moet

Wahoo kwam de fietswereld binnen als een neoprof die meteen een klassieker won. Met hun vernieuwende producten wekten ze meteen de interesse van het grote publiek en legden ze de traditionele merken als Garmin en Tacx het vuur aan de schenen. Vorig jaar in mei brachten ze een nieuw paradepaardje uit. Hun eerste fietscomputer met kleuren: de Wahoo ELEMNT ROAM. We reden er enkele weken mee rond om uit te zoeken of hun paradepaardje daadwerkelijk de moeite waard is.

Na twee jaar te fietsen met de Wahoo ELEMNT BOLT is het toch wel een verschil om nu de Wahoo ELEMNT ROAM op het stuur te zetten. Het toestel is groter dan de ELEMNT BOLT en heeft bovendien een kleurenscherm. Het is geen volledig kleurenscherm, maar het toont acht verschillende kleuren. Zo is het scherm duidelijker af te lezen, maar gaat de batterij van het toestel toch nog goed mee. Nu om eerlijk te zijn was het scherm van de Wahoo ELEMNT BOLT ook helemaal niet slecht. Het had dan wel geen kleuren, maar dat maakte het langs de andere kant ook gewoon simpel en duidelijk. En vooral duidelijk moet een fietscomputer toch wel zijn. Toch ondervinden we dat de kleuren wel een leuk extraatje zijn. Zo worden bijvoorbeeld grote wegen met geel aangeduid, water is blauw. Dat maakt het navigeren iets makkelijker, maar wanneer je gewoon op kleine baantjes rijdt zonder water is het scherm wel nog altijd zwart wit. Het voelt dus wel prettig aan, maar een must is het kleurenscherm niet.

De Wahoo ELEMNT ROAM is een stuk groter dan de ELEMNT BOLT.

Maar de Wahoo ELEMNT ROAM heeft naast het kleurenscherm toch nog wel wat andere interessante updates gekregen. Zo kan de fietscomputer nu zelf routes bepalen, inclusief instructies, zonder dat je je smartphone moet gebruiken. Dus als je nu bijvoorbeeld van je route afwijkt, gaat de ELEMNT ROAM een alarmpje geven en je zelf instructies tonen om terug op je route te komen dankzij de ‘Back on Track’ functie. Wanneer we dat testen en van de route afwijken gaat het alarmpje niet meteen af, maar waarschijnlijk wacht het toestel even om zeker te zijn dat je van je route bent afgeweken. Want eens dat die het doorheeft, stuurt de ROAM je zonder problemen en heel duidelijk weer naar je oorspronkelijke route.

Daarnaast kan je nu ook zelf een punt aanduiden op de kaart van je fietscomputer om naartoe te navigeren. Da’s fijn, want je kan locaties opslaan waar je veel naartoe moet. Alleen is het niet zo handig wanneer je een nieuwe locatie op de kaart van de ROAM wil aanduiden omdat het niet zo makkelijk is om het te selecteren met de drukknoppen. Die zijn niet zo handig. Ze klikken vrij stroef wat zo’n handelingen moeilijk maakt. Da’s jammer want dat klikken ging bij de ELEMNT BOLT gewoon perfect. Verder heeft de fietscomputer ook een live tracking functie. Zo kunnen je familieleden je van thuis uit volgen en weten ze wanneer ze het eten op tafel moeten zetten.

Na er enkele weken mee rond te rijden ondervinden we dat het gewoon echt wel een leuk toestelletje is om mee op pad te gaan. Het scherm dat dus groter is dan dat van de ELEMNT BOLT is makkelijk leesbaar en past de helderheid automatisch aan door een lichtsensor die prima werkt. Wanneer je gebeld wordt of een berichtje krijgt, geeft je fietscomputer het aan via de LED-lichtjes en het scherm. De batterij gaat 17u mee, niet dat je ooit zo’n lange tochtjes doet, maar de batterij is dus meer dan goed genoeg. En je sensoren, apps als Strava en je smartphone kan je super makkelijk koppelen via de Wahoo applicatie. Bovendien kan je met de ROAM overal ter wereld fietsen want alle mappen worden er standaard bijgeleverd.

Onze conclusie is dus dat de Wahoo ELEMNT ROAM  niet perfect is, maar wel gewoon een top toestelletje is dat doet wat het moet doen. Het kost 349 euro en je krijgt waar voor je geld. Als je nu al een ELEMNT BOLT hebt, is het misschien stom een de upgrade te maken. Maar wanneer je op zoek bent naar een high-end fietscomputer die no-nonsens doet wat het moet doen, dan is de Wahoo ELEMNT ROAM de juiste keuze.

Wahoo ELEMNT ROAM | Fietscomputer

Design9
Gebruiksgemak7
Mogelijkheden9
Nauwkeurigheid8
Scherm8
Batterijduur9
Prijs-kwaliteit7
8.1 out of 10
Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend