Elektronica

Shimano introduceert Synchro-Shift voor Ultegra Di2

Aangenaam nieuws uit het kamp van Shimano, want naast de nieuwe Dura-Ace groep zullen ook de huidige Ultegra 6700 Di2 en Dura-Ace 9070 Di2 groepen kunnen genieten van Synchro-Shift. De update vereist wel de aankoop van een nieuwe batterij, maar het is alvast een prettige extra.

Voor de lezers die niet helemaal op de hoogte zijn van Synchronized Shifting, bij deze nog even een korte uitleg. Synchro-Shift laat automatisering van de voor- en achterderailleur toe, zodat je kan rekenen op een vlotte cadans en minimale sprongen in het schakelen. Je kan nog steeds groter en kleiner schakelen, maar de Di2 zal voor jou de ideale versnellingsratio kiezen. Het automatisch schakelen komt oorspronkelijk uit het mountainbiken, met de M9000 XTR groep. Onderaan in het artikel kan je een video terugvinden met wat meer visuele uitleg.

In de meest recente versie van de Dura-Ace groep (R9150) zat Synchro-Shift standaard, maar de vorige versies van de Di2 groepen bleven jammer genoeg achter. Tot nu dan, want binnenkort komt de update voor de oudere versies als onderdeel van een nieuwe Di2-batterij en een firmware update via de E-Tube app.

De nieuwe BT-DN110 batterij bevat een geheugenchip met extra rekenkracht, om overweg te kunnen met de verschillende schakelpatronen en de personalisatie van Synchro-Shift. De Japanse onderdelenfabrikant zegt dat de externe BM-DN100 batterij ook overweg zal kunnen met het automatisch schakelen. Een leuk nieuwtje dus voor je “oude” Di2-groep. Je moet wel beschikken over een compatibele voor- (FD-6870 / FD-9070 / FD-9150) en achterderailleur (RD-6870 / RD- 9070 / RD-9150). De firmware update gebeurt vervolgens via de E-Tube app.

Eenmaal alles is geüpdatet, zal je kunnen kiezen uit 3 standen: volledige synchronisatie, semi-synchronisatie en manueel schakelen. Kiezen doe je via de knop op de junction box.

Synchro-Shift zal zeker niet voor iedereen van toepassing zijn, maar voor de fietsers die TT-, sprint- of klimshifters gebruiken lijkt het een knappe toevoeging. Shimano merkt wel graag op dat Synchro shifting er niet gekomen is om het manueel schakelen te vervangen, maar als een toevoeging. Zelfs in de ‘full Synchro Shift mode’ hebben fietsers volledige controle over de voorderailleur.

De nieuwe batterijen zijn vanaf nu beschikbaar, de BT-DN110 (interne batterij) zal €130 kosten, en voor de BM-DN100 (externe batterij) betaal je €105.

 

© Shimano

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend