Onderdelen

Shimano werkt aan draadloze Di2 shifter

draadloze shimano di2 shifter

Shimano volgt SRAM met een draadloze groepset in navolging van de eTap. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd patent door de Japanse fietsonderdelen gigant. Het patent beschrijft niet enkel een draadloze functionaliteit van de shifters, maar eveneens de terugkeer van het schakelsysteem zoals op de mechanische groepen van Shimano, én een systeem dat de batterij van de draadloze shifters al rijdende zou opladen.

Enkele dagen geleden kwam ook een patent van een 12-speed voor Campagnolo bovendrijven, maar deze keer komt concurrent Shimano met iets nieuws op de proppen. Het patent werd reeds aangevraagd in 2016, maar de publicatie ervan gebeurde pas op 1 maart 2018.


Buiten het feit dat de schakelaars draadloos werken, zijn er dus ook enkele veranderingen op gebied van schakelfunctionaliteit. Op de huidige Di2 shifters bevinden zich 2 schakelknoppen achter de remhendel, maar op het patent is er nu slechts 1 knop te zien. Die knop bevindt zich opnieuw achter de remhendel, die dan weer net zoals op de mechanische uitvoering lateraal zal kunnen bewegen om hoger of lager te schakelen.

Het communicatieprotocol tussen de shifters en de derailleurs wordt niet beschreven. Dat kan dus gebaseerd zijn op WIFI, ANT+, Bluetooth, of wie weet een nieuw eigen systeem.

 

Wat wel uitgeschreven staat in het patent, is het heroplaadsysteem van de draadloze Di2 shifter. De schakelaar wordt gevoed door een batterij die zich in de remgreep bevindt. Het herladen van die batterij is gebaseerd op een piëzo-elektrisch systeem. Dit wil zeggen dat het bewegen van de schakelaars en de trillingen van het wegdek een kleine stroom zullen opwekken die ervoor zorgt dat de batterij opnieuw opgeladen wordt. Maar Shimano sluit niet uit dat de draadloze Di2 shifters toch van een traditionele batterij zullen voorzien worden, door te vermelden dat het piëzo-elektrisch systeem slechts een optie is.
Daarnaast moet er dus ook gedacht worden aan een manier om de batterij af en toe op te laden, waarvoor Shimano waarschijnlijk zal kiezen voor een herlaadbare batterij in plaats van een simpele knoopbatterij.

Het is opvallend om te zien dat ze voor het schakelen zelf teruggrijpen naar het mechanische schakelsysteem waarbij je via het lateraal bewegen van de remhendel hoger of lager schakelt. De knop die zich achter de remhendel bevindt (zoals op de tekeningen te zien is) en die veel weg heeft van de grote schakelknop op de huidige Di2 shifters, zou je toelaten om een ander elektrisch toestel of onderdeel te bedienen (zoals een Garmin of Wahoo fietscomputer bijvoorbeeld).

draadloze di2 shifter

Het jaar 2018 of misschien 2019 zal dus waarschijnlijk heel wat nieuwigheden met zich meebrengen. Enerzijds langs de kant van Campagnolo met mogelijks een nieuwe groepset voor 12-speed. En anderzijds Shimano die een draadloze Di2 groepset lijkt op de markt te brengen. Wagen zij zich ook aan een 12-speed en misschien wel één vaste plateau vooraan? De techniek uit de mountainbikewereld is al eerder een teken aan de wand geweest voor verandering op de weg met schijfremmen en elektronisch schakelen uit het meest recente verleden.

Bron: Matosvelo.fr

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend