Twee Europese fietsbrancheorganisaties zijn een campagne gestart om het gebruik van plastics te verminderen en onnodige verpakkingen te elimineren.
Het gaat om Confederation of the European Bicycle Industry (CONEBI) en Cycling Industries Europe (CIE). Zij hebben een gezamenlijke verbintenis voor de industrie opgesteld, die naar hun zeggen ook wordt onderschreven door PeopleForBikes. Het doel is om een circulaire economie voor verpakkingen te creëren om afval en vervuiling te elimineren, producten en materialen te hergebruiken, en natuurlijke systemen te herstellen.
Eerder maakte de Europese fietsindustrie ook al een vuist tegen het knoeien met de motoren van e-bikes.
De Sustainable Packaging Pledge van de fietsindustrie heeft tot nu toe 56 bedrijven die zich verbinden tot, onder andere:
- Het delen en ondersteunen van de gemeenschappelijke visie voor meer circulaire en duurzame verpakkingsoplossingen met alle toeleveranciers;
- Samenwerken met partners in de distributieketen om problematische plastic verpakkingen te verminderen en onnodige verpakkingen in deze keten te elimineren tegen 2025;
- Samenwerken met partners in de distributieketen om ervoor te zorgen dat alle verpakking in deze keten tegen 2025 herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar is;
- Samenwerken met partners in de distributieketen om de hoeveelheid gerecycleerd materiaal in verpakkingen te verhogen tegen 2025;
- Uitwerken van verbintenissen op het vlak van verpakking tegenover klanten/detailhandelaren die overeenstemmen met de gemeenschappelijke visie tegen 2025 of deze overtreffen;
- Het delen van geboekte vooruitgang en updates met de bredere fietsindustrie via het CONEBl/CIE Sustainability werkgroep forum.
Volgens CONEBI en CIE blijven de verpakkingsvolumes wereldwijd stijgen. In 2019 bereikte het verpakkingsafvalvolume in de EU een hoogtepunt van 79,3 miljoen ton, waarvan 60% bestond uit papier, karton en plastic. In de VS creëerden plastic verpakkingen alleen al meer dan 14,5 miljoen ton afval. Volgens een raming van de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling zullen tegen 2050 de natuurlijke grondstoffen van drie planeten nodig zijn om de levensstijl van één planeet in stand te houden.
De toenemende afvalvolumes worden volgens de fietsbrancheorganisaties opgeblazen door buitensporige en onnodige verpakkingsontwerpen – die, samen met wegwerpmodellen, niet-recycleerbare materialen en plastic dat in het milieu terechtkomt – talrijke uitdagingen creëren voor de planeet, het klimaat en de biodiversiteit.
“Als industrie zijn wij van mening dat het tijd is voor verandering. Wij verenigen ons achter een gedeelde visie om een circulaire economie voor verpakkingen te creëren, die in lijn is met de doelstelling van de Europese Commissie voor een nieuwe circulaire economie. Voor verpakkingen betekent dit dat afval en vervuiling worden weggewerkt, dat producten en materialen langer in gebruik moeten blijven en dat de waarde van materialen en grondstoffen wordt behouden door ze terug te brengen in het systeem, waardoor onze natuurlijke ecosystemen worden beschermd. De ondertekenaars van de verpakkingsverbintenis hebben zich ertoe verbonden met hun partners in de distributieketen samen te werken om ervoor te zorgen dat alle verpakkingen in die keten tegen 2025 herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn”.
Enkele van de, tot nu toe, 56 bedrijven die zich aan de belofte hebben gebonden zijn SRAM, Bosch, Brompton, Continental en Pon.Bike (een Nederlandse groep die meerdere fietsenmerken huishoudt, zoals Gazelle, Cannondale, Cervélo, FOCUS en Urban Arrow). We merken met BizBike en Classified ook twee Belgische fietsbedrijven op in de lijst van deelnemende bedrijven.
Voor meer informatie over de duurzame verpakkingsbelofte van de fietsindustrie, klik hier.
Bron: BRAIN