Elektronica, Fietsen, Onderdelen, Wielen

Taipei International Cycling Show 2016

‘The place to be’ om de laatste nieuwe technologie binnen de fietswereld te spotten!
De fietsbeurs in Taipei is een van de grootste ter wereld, met niet minder dan 1.112 standen om te bezichtigen.

Global Cycling Network ging een kijkje nemen in Azië en ze nemen ons mee naar enkele veelbelovende standen met mooi fietsmateriaal.

Ridley
Op de stand van Ridley, het Belgische fietsmerk, spotten ze 2 nieuwe prototype fietsen, waaronder de Noah SL Disc. Een van de eerste aerodynamische racefietsen die schijfremmen integreert. Het grootste verschil met de huidige Noah zijn de achterkant en het voorvork, omdat die aangepast zijn voor het gebruik van de schijfremmen. Het levert een zeer mooi ogende fiets op.

Vervolgens is er ook een prototype van de Helium SLX te zien, de lichtgewicht fiets van Ridley.
En bij Ridley menen ze het ook als ze over een lichte fiets spreken, want de kader én het vork van deze Helium SLX zouden samen slechts 1 kg wegen.

 

Shimano
Bij Shimano stond een nieuwe groepset in de kijker, namelijk de Metrea. Dit strak en stijlvol ogend model is vooral bedoeld voor de hippe stadsfietsen.
Het model heeft slechts 1 voorblad en bezit dus geen voorderailleur. De achterderailleur lijkt mechanisch gezien niet veel te verschillen van de huidige wegmodellen van Shimano, alleen ziet deze er wel heel klassevol uit.
Wat de schakelaars betreft, daar is de grootste verandering te merken. De remmen zijn hydraulisch, want de groepset gebruikt schijfremmen. En het schakelen gebeurt op het stuur, zoals bij een draaischakelaar.
Vervolgens zitten in de Metrea groep ook nieuwe Metrea wielen

 

Vision en FSA
Wat nog niet te zien was op de stand, is de nieuwe FSA draadloze groepset. Daar doken eerder al foto’s van prototypes van op. Maar FSA liet weten dat ze klaar waren met het testen er van.
Wat Simon Richardson wel kon zien, was de Vision Metron. Dat is een groepset specifiek voor tijdritfietsen, vooral gericht op triatleten. Maar de groepset is goedgekeurd door de UCI en kan dus ook gebruikt worden tijdens wielerwedstrijden tegen de klok. Bij de Metron kan je ook opteren voor een crank met een enkel voorblad.
Ook de FSA SL-K crank voor wegfietsen, krijgt een model met een enkel voorblad.

 

Rotor
Ook te bewonderen in Taipei, was de nieuwe vermogensmeter van Rotor. De 2INpower is een volledig crankstel, waardoor het de wattages van beide benen meet. Hij heeft een foutmarge van ongeveer 2,5%, beschikt over een oplaadbare batterij en weegt 645 gram, wat relatief licht is.

Doordat deze wattagemeter beide benen onafhankelijk meet, kan hij ook heel nuttige info geven over jouw rijstijl. Daarnaast kan je via hun software ook makkelijk nagaan, indien je met ovale bladen rijdt, welke positie en welk blad het beste bij jou passen.

 

SRAM
Ook bij SRAM pakken ze uit met een nieuw model tussen hun groepsets, de Apex 1X.
De Apex brengt de technologie voor enkelvoudige voorbladgebruik, gekend van in o.a. de mountainbikesport, naar een voor iedereen betaalbare prijs. Bij de Apex 1X komen ook hydraulische schijfremmen, die gekoppeld zijn aan de shifters voor wegfietsen.

 

 

© Global Cycling Network, pinkbike.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend