Toplijsten

Top 10 meest succesvolle racefietsen uit 2016

Ieder jaar maakt GCN een lijstje met de 10 meest succesvolle racefietsen van het afgelopen jaar. Het opmaken van die lijst gebeurt aan de hand van punten die een fiets krijgt voor bepaalde wedstrijden. Hiervoor gebruiken de Engelse youtubers niet de gebruikelijke UCI punten, maar ze ontwikkelden een eigen systeem waar etappeoverwinningen en eendagswedstrijden een grotere waarde worden toebedeeld in vergelijking met het UCI systeem, dat toch wat achterhaald is. Daarnaast krijgen fietsconstructeurs die slechts 1 team sponsoren proportioneel gezien meer punten dan een fietsconstructeur die meerdere wielerploegen sponsort.

10. Lapierre Xelius SL
De voorkeursfiets van de renners van FDJ, met in het bijzonder Arnaud Démare die verrassend de Xelius SL verkiest boven de aero variant van Lapierre. Ritoverwinningen tijdens de Critérium du Dauphiné, de Vuelta en de zege in Milaan-San Remo, waren goed voor 102 GCN punten.

9. Ridley Helium SL
Met de eindoverwinning in de Ronde van Polen en enkele prachtige etappeoverwinningen in de grote rondes van o.a. Thomas De Gendt en Tim Wellens, deed de Helium SL het meer dan uitstekend. In 2017 komt Ridley overigens op de proppen met nog een lichtere versie van de Helium. De prestaties op deze klimfiets leverden 114 GCN punten op.

8. Scott Addict
De renner goed voor het meeste punten op de Scott Addict was zonder twijfel Esteban Chaves, die de fiets misschien nog hoger in de ranking kon krijgen, moest hij de roze trui in de Giro hebben kunnen vasthouden. De Orica en IAM renners reden de Addict naar 136 GCN punten.

7. Cervélo S5 – aero
Deze aero fiets kwam verschillende keren als eerste over de eindmeet, 10 keer in totaal waaronder 5 keer in de Tour de France (Mark Cavendish (4) en Steve Cummings (1)). De verbeterde resultaten van de Cervélo S5 waren voor een groot deel te danken aan het feit dat de fietsconstructeur de renners heeft verboden om de lichtere R5 te gebruiken buiten Parijs-Roubaix. Die opvallende keuze leverde de fiets 150 GCN punten op.

6. Specialized S-Works Venge ViAS Di2 – aero
Hoewel deze fiets niet zo vaak gebruik werd door de renners behalve tijdens de grote rondes, doet hij het toch verrassend goed. Net door het gebruik tijdens de sprintetappes door Marcel Kittel en Peter Sagan, kwam de Venge ViAS vaak als eerste over de finish. We merken wel op dat de renners nu steeds vaker voor de Venge ViAS beginnen te kiezen, waarschijnlijk net omdat hij zoveel overwinningen oplevert. Alles samens is deze aero fiets goed voor 171 GCN punten.

5. BMC Teammachine SLR01
Met slechts 1 WorldTour team die op BMC rijdt, is het niet eenvoudig om zo hoog te eindigen. Maar met een renner als Greg Van Avermaet in de rangen kan je bijna niet anders dan goed scoren. Greg was o.a. de beste in de einduitslag van Tirreno-Adriatico, de GP Montréal, een ritoverwinning in de Tour en uiteraard ook de Olympische wegrit. De andere renners presteerden natuurlijk ook uitstekend, wat 198 GCN punten opbrengt voor deze BMC.

4. Canyon  Ultimate CF SLX
Vanaf deze plaats schakelen we onmiddellijk een versnelling hoger, want met 366 GCN punten is de kloof met plaats 5 aanzienlijk. Katusha en Movistar reden met deze fiets, maar de uitblinkers waren Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Deze fiets stak overigens de rode trui in Vuelta op zak én mag gekroond worden tot de klimfiets van 2016, want de Ultimate CF SLX won meer bergetappes dan eender welke fiets in het peloton.

3. Scott Foil – aero
De Foil doet het maar liefst 4 plaatsen beter dan vorig jaar. En deze fiets doet dat ook met stijl, want voor het eerst won een aerofiets Parijs-Roubaix met Matthew Hayman. Daarnaast leverden renners als Michael Matthews, Caleb Ewan en Oliver Naessen heel wat punten op met de Foil. Dit high-end model van Scott mocht het jaar met 380 GCN punten afronden én met de titel van meest succesvolle fiets voor ééndagswedstrijden.

2. Pinarello Dogma F8
De laatste titel die we weggeven is de beste rondefiets van 2016, en dat mag de Dogma F8 zich noemen na alweer een mooie prestatie van Sky tijdens onder andere de Ronde van Frankrijk en Parijs-Nice. Maar ook tijdens het ééndagswerk deed deze Pinarello het meer dan uitstekend, voornamelijk dankzij Wout Poels en Michal Kwiatkowski. De Dogma F8 sluit het jaar af op de 2e plaats met 446 GCN punten.

1. Specialized S-Works Tarmac
Voor het 2e jaar op rij mag de Specialized S-Works Tarmac schitteren op de eerste plaats. En de Tarmac doet dit opnieuw met een overtuigend puntenaantal van maar liefst 661 GCN punten. Al is het ook niet helemaal verrassend, wanneer je weet dat ondermeer Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Tom Boonen en Peter Sagan graag met dit model rondrijden. Het doet ons ook nadenken over het gewicht en de aerodynamica van veel fietsen, want hierin scoort de Tarmac niet uitzonderlijk hoog. Maar dit model lijkt alvast het beste allroundmodel van het hele peloton te zijn, met een ruime waaier aan overwinningen.

 

Een laatste opmerking die we graag maken is het feit dat sommige merken het met zo goed als 1 model doen tijdens een volledig wielerseizoen, zoals BMC, Cervélo en Pinarello. Terwijl dat sommige andere merken, zoals Specialized en Giant hun renners laten kiezen uit 3 modellen, waardoor ze makkelijker op meerdere terreinen aan overwinningen kunnen komen. Maar, wie is nu de meest succesvolle fietsconstructeur van 2016?
1. Specialized – 2. Scott – 3. Pinarello – 4. Canyon – 5. BMC

 

 

© Global Cycling Network

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend