Toplijsten

Top 5 beste smart trainers

De winter zit er bijna op, maar we blijven in België dus een set fietsrollen heb je beter altijd ergens thuis staan voor die mooie regenachtige lentedagen. Onder de fietsrollen komen de smart trainers toch steeds vaker naar voor, ook vooral door de verschillende nieuwe trainingsapps die op de markt komen. Rij niet langer doelloos op de rollen, maar train nu virtueel met smart trainers. Wij hebben alvast de 5 beste, volgens ons, op dit moment in een lijstje gegoten.

5. Tacx Vortex Smart
Verder bouwend op de set-up van de Satori Smart, biedt de de Vortex Smart een eenvoudige connectiviteit en kan je via verschillende apps (zoals de app van Tacx zelf of Zwift) de weerstand aanpassen aan de hand van een verstelbaar vermogen of de hellingsgraadinstellingen.

De Vortex Smart is een van de smart trainers die zijn weerstand regelt via een elektrische rem, die tot 950W gaat ofwel een helling van 7% simuleert. Wat wil zeggen dat zeer krachtige wielrenners hier makkelijk over zullen gaan, maar voor de rest van de normale stervelingen zal dit al een prima begin zijn. Deze fietsrollen leveren een relatief realistisch weggevoel en je krijgt zeer accurate krachtparameters voor een toegankelijke prijs. Tot slot kan je de rollen ook gebruiken als een “normale” naadloze progressieve trainer, wanneer er geen ‘smart’-verbinding is.

 • Geluidsniveau (à 200W): 85dB
 • Gewicht: 9kg
 • Maximum wattage: 950W
 • Marktprijs: € 349

4. CycleOps Hammer
CycleOps maakt al jaren goede fietsrollen en vermogensmeters (onder de PowerTap merknaam). En de nieuwe Hammer smart trainer met directe aandrijving combineert de beide technologieën.

Over het algemeen presteert de Hammer vrij goed, hij staat ongeveer op gelijke voet met de beste smart trainers. Daarnaast maakt hij snel en vlot verbinding met de gebruikelijke trainingssoftware en -apps, zoals bijvoorbeeld Zwift.

De CycleOps Hammer past de weerstand soepel aan tijdens de rit met elektromagnetische kracht in combinatie met een vliegwiel van 9kg. Dus of je nu een heuvelachtig parcours nabootst via een virtueel programma of wanneer je de weerstand stelselmatig opvoert en weer laat afnemen tot een specifiek wattage voor een intervalprogramma, het gebeurt allemaal vlot met deze rollen.

 • Geluidsniveau (à 200W): 70dB
 • Gewicht: 21.3kg
 • Maximum wattage: 2.000W
 • Marktprijs: € 1.299

3. Tacx Neo Smart
De Neo Smart, gelanceerd in 2015, is in veel categorieën nog steeds de best presterende onder de smart trainers, hij bezit over een indrukwekkend accurate vermogensoutput (<1%), loopt soepel en stil, en kan zonder stroom gebruikt worden. Een leuke extra, is een LED-licht onder het toestel dat aantoont hoe hard je aan het rijden bent. Ook het verbinden met extrerne trainingssoftware en -apps verloopt probleemloos via Bluetooth en ANT+.

Waarom staan deze slimme fietsrollen dan niet op 1? Wel er zijn een paar dingen die toch net iets beter zouden kunnen. Zo is er een lichte speling voelbaar tijdens het fietsen en is het apparaat niet zo super mobiel. Maar ook had de smart trainer iets lager mogen zijn, zodat het voorwiel niet verhoogd dient te worden met een steun. De Tacx Neo Smart is zeer vergelijkbaar met de Wahoo Kickr, maar er moeten altijd keuzes gemaakt worden in deze top 5.

 • Geluidsniveau (à 200W): 78dB
 • Gewicht: 21kg
 • Maximum wattage: 2.200W
 • Marktprijs: € 1.099

2. Wahoo Kickr
De Wahoo Kickr kreeg in 2016 een update en is gelukkig nog steeds even stevig als voordien, verbindt snel via ANT+ of Bluetooth met de gewenste toestellen, en de updates (zoals een meer ergonomische grip, een meer voor de hand liggende stroomtoevoerlocatie en 11-speed compatibiliteit) zijn meer dan welkom.

Net zoals de CycleOps Hammer en de Tacx Neo Smart heb je met de Wahoo Kickr een ingebouwde vermogensmeter die je toelaat om zowel je inspanningen te meten als ze te controleren via verschillende instellingen. De Kickr is een plezier om te gebruiken, hij biedt je heel wat mogelijkheden en is daarnaast zeer precies qua weerstand, wat een grote troef is voor specifieke en accurate trainingen.

Een klein minpunt sinds de updates is, wanneer je de Kickr in ERG mode voor intervallen gebruikt dan kan je niet stoppen met trappen. Want Wahoo heeft ‘acceleratie’ uit het algoritme gehaald, waardoor je een rechtlijnige krachtlijn krijgt. Dit ziet er zeer netjes uit op de grafieken, maar is jammer genoeg iets minder praktisch.

 • Geluidsniveau (à 200W): 70dB
 • Gewicht: 21kg
 • Maximum wattage: 2.000W
 • Marktprijs: € 1.305

1. Tacx Flux Smart
De Flux Smart is een van de meest betaalbare smart trainers met directe aandrijving. Hij kan aanzien worden als de goedkopere versie van de Neo Smart, met een paar kostdrukkende kenmerken die ook esthetisch zichtbaar zijn.

Eenmaal de Flux Smart is warmgelopen is hij indrukwekkend nauwkeurig, met slechts enkele kleine eigenaardigheden die makkelijk te omzeilen zijn. Onder de smart trainers is dit het toestel dat de kloof dicht tussen de gebruikelijke traditionele fietsrollen en toch alle voordelen van directe aandrijving geeft. In deze prijscategorie is het veruit de beste optie, en krijg je het meeste waarde voor je geld.

 • Geluidsniveau (à 200W): 78dB
 • Gewicht: 16kg
 • Maximum wattage: 1.500W
 • Marktprijs: € 699

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend