Training

Trainen op hartslag is dat nodig?

Trainen met hartslagmeter

Het is een vraag die wel meer gesteld wordt bij wielerliefhebbers. Trainen op hartslag is dat nodig?
Niet noodzakelijk, is het meest correcte antwoord. Sommige mensen gebruiken snelheid, vermogen of gewoon hun gevoel. Toch zal ik als sportcoach steeds aanraden om tijdens het sporten een hartslagmeter te gebruiken. Zo zijn je hartslaggegevens een goede indicatie van hoe belastend een bepaalde inspanning is voor je lichaam.

In de praktijk zie ik vaak dat heel wat mensen aan een te hoge intensiteit sporten. Ze willen graag beter doen dan hun vorige sessie of vinden dat ze pas echt gesport hebben als ze goed hebben afgezien. Jammer genoeg zijn deze trainingen helemaal niet de beste trainingen om je conditie te verbeteren.

Wil je een betere basisuithouding dan is het noodzakelijk om ongeveer 70% van je trainingen aan een lage intensiteit uit te voeren. Het gebruik van een hartslagmeter kan je hierbij helpen. De kans is groot dat je je nu de vraag stelt: “ Maar aan welke hartslag moet ik dan sporten?”. De beste methode om je hartslagzones te bepalen is a.d.h.v. een conditietest met melkzuurmeting.

Wat houdt zo’n conditietest in?

Een conditietest kan je uitvoeren op een loopband of fiets. Er wordt gestart bij een lage weerstand, de weerstand wordt echter gradueel opgedreven tot je je maximale belasting bereikt. Tijdens de test wordt je melkzuur en hartslag gemeten. Op basis van deze melkzuurwaarden kunnen we exact nagaan bij welke hartslag je lichaam begint te verzuren. Met deze informatie kunnen jouw persoonlijke hartslagzones worden opgesteld en kan er worden nagegaan wat jouw werkpunten zijn in de toekomst.

Vorig artikelVolgend artikel
Breakaway Sportcoach Hanneke legt de nadruk op een goede communicatie tussen sporter en coach. Zo wordt er steeds vertrokken vanuit jouw persoonlijke doelen en mogelijkheden om tot een goed en haalbaar schema te komen. Iedereen die zijn conditie op een efficiënte en correcte manier wil verbeteren is aan het juiste adres bij Breakaway Sportcoaching.

Send this to a friend