Nieuws

Uber Jump ontslaat Brussels team en vernietigt duizenden fietsen

Op 7 mei heeft Lime aangekondigd dat het een succesvolle financieringsronde 170 miljoen dollar heeft afgerond. Directe concurrent Uber is de belangrijkste investeerder in de kapitaalronde, gevolgd door investeerders als Alphabet, Bain Capital Ventures, GV en anderen. Het nieuws lijkt positief, maar is het zeker niet voor werknemers en fietsen, zoals je onderaan dit artikel te zien zal krijgen.

Als onderdeel van de deal heeft Lime Uber’s dochteronderneming Jump, gespecialiseerd in micromobiliteit via deelfietsen en -scooters, overgenomen. In de toekomst moeten de deelservices van Uber en Lime dus geïntegreerd worden in één enkele toepassing.

“We zijn blij dat onze klanten toegang blijven hebben tot fietsen en scooters in onze beide apps, omdat we geloven dat micro-mobiliteit een cruciaal onderdeel is van het stedelijk landschap, nu meer dan ooit.”


Uber CEO Dara Khosrowshahi

Wereldwijde golf van ontslagen

In schril contrast staat die andere aankondiging van Uber, namelijk die van een massale ontslagronde. Ongeveer 14% van het bedrijf is ontslagen (zo’n 3.700 werknemers, red.). Uber Eats trekt zich ook terug uit zeven markten over de hele wereld.

Ook Brussel moet eraan geloven. Volgens de krant Le Soir zou het om in totaal 40 à 50 mensen gaan, hoewel dit cijfer niet officieel kan worden bevestigd. Met uitzondering van de managers waren praktisch alle medewerkers uitzendkrachten.

In de nasleep van de Lime-Uber-overeenkomst werd ook al aangekondigd dat Jump grote steden in Latijns-Amerika, als Mexico City en Sao Paulo, zal verlaten.

Duizenden fietsen van straat geplukt en vernietigd

Uber ligt onder vuur omdat het net nu, te midden van de Covid-19 pandemie, de nu ongewenste e-bikes en e-scooters naar een schroothoop verscheepte. Naar verluidt zouden in enkele Amerikaanse steden niet minder dan 20.000 fietsen vernietigd worden. Een gevolg van de deal tussen Uber en Lime.

Een woordvoerder van Lime vertelde aan ‘Bicycle Retailer & Industry News’ dat het “tienduizenden (JUMP) e-bikes, inclusief de reserveonderdelen en het gereedschap om ze te repareren, heeft aangeschaft en al is begonnen met het inzetten ervan. We zijn van plan om samen met Uber te zoeken naar duurzame manieren om de resterende e-bikes in hun inventaris te doneren en te hergebruiken”. Maar voorlopig zijn de fietsen uit onderstaande video wel al vernietigd.

Bron: Le Soir, Bicycle Retailer & Industry News

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend