Nieuws

Uber zet nu ook vol in op fietsen

startup Jump Bikes opgekocht door Uber

Uber, de wereldberoemde taxi-app die al in heel wat steden stof deed opwaaien bij de taxichauffeurs, laat weten dat het minder zal inzetten op auto’s. Het Amerikaanse bedrijf maakt bekend dat het zich nu steeds meer zal focussen op fietsen en elektrische steps.

Volgens topman Dara Khosrowshahi zal dit het bedrijf op korte termijn geld kosten, maar zal het een grotere betrokkenheid opleveren op lange termijn. Fietsen en elektrische steps zijn nu eenmaal geschikter voor ritjes binnen steden. “Tijdens de spits is het erg inefficiënt om duizend kilo metaal te gebruiken om één persoon tien straten verder te brengen. We kunnen het gedrag veranderen op een manier die beter is voor de gebruiker en beter voor steden”, deelt Khosrowshahi mee.

Uber investeerde het laatste jaar in verschillende fietsbedrijven. Het kocht daarbij ook fietsdeeldienst Jump Bikes. Die firma is actief in acht Amerikaanse steden en komt binnenkort ook naar Berlijn (dat waarschijnlijk zal dienen als test voor een Europese roll-out). Naast fietsen werkt Uber ook aan extra transportkanalen binnen steden. Zo zette het een partnership op met elektrische stepverhuurder Lime en een app voor openbaar vervoer, genaamd Masabi. Deze acties zijn een onderdeel van Uber’s ultieme doel: ‘Het gemakkelijker maken om zonder auto in een stad te leven’. Ze willen het stadsleven verbeteren door het verminderen van vervuiling, files en gebrek aan parkeerruimte.

Uber staat onder druk, want het tekende het voorbije jaar een verlies van 3,9 milliard euro op. In principe deed hun taxiservice het niet slecht want de omzet hiervan steeg. Maar de kost om uit te breiden in nieuwe domeinen zoals deelfietsen (Jump) en maaltijdbezorgers (Uber Eats) zorgden voor een snelle groei in verlies. Daarnaast staat de Amerikaanse taxi app ook onder druk van verschillende overheden, zowel nationaal als stedelijk. Ze hopen dus via de nieuwe aangeboorde markten deze situatie bij te kunnen sturen.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend