Fietsen

Vederlichte Canyon Ultimate CF EVO weegt minder dan 5kg

In 2015 kondigde Canyon deze Ultimate CF EVO al aan tijdens Eurobike, maar het duurde een heel eind vooraleer de fiets ook effectief klaar was voor productie. Maar 2017 is dus het jaar waar de superlichte fiets van de Duitse fietsconstructeur, met amper 4,96kg, over de toonbanken zal rollen!

We kennen de Ultimate al een eindje, want we verwelkomen nu de 4e generatie van dit model dat zich ondertussen al op verscheidene podia van de grote rondes reed. Het losse frame van de nieuwe Ultimate CF Evo weegt slechts 665 gram en de voorvork amper 270 gram. Toch hoeft deze lichtgewicht fiets niet in te leveren aan comfort, stijfheid of duurzaamheid volgens Canyon. Hiervoor gebruikten ze een opstapeling van speciale ‘ultra high-modulus pitch-based’ carbonvezels, want die moeten ervoor zorgen dat je deze fiets als eender welke fiets kan gebruiken. De moeilijkheid bij het maken van een lichte fiets zit hem namelijk in de 3 opgesomde eigenschappen (comfort, stijfheid en duurzaamheid), maar dankzij de speciale vezels voldoet de Ultimate CF Evo dus aan al deze kenmerken. Zo kunnen fietsliefhebbers tot 120kg zonder problemen genieten van dit model.

Canyon Ultimate CF Evo 10.0 SL:


Licht betekent jammer genoeg ook duur. Want naast de hoge ontwikkelingskost, is de fiets is ook afgewerkt met enkele van de lichtste onderdelen op de markt. Zo rekenen ze bij Canyon op Lightweight voor de wielen, THM voor de cranks en de remmen, en SRAM voor de groepset. Voor de lichtste versie van de Ultimate, de CF Evo 10.0 SL ben je zelf €10.000 lichter. Voor de iets zwaardere versie, de Ultimate CF Evo 10.0 LTD, afgewerkt met SRAM Red eTap en een aerocockpit dien je nog iets dieper in de buidel te tasten, met €13.000 als prijskaartje. Ook voor enkel de frameset mag je een gepeperde rekening verwachten, €3.300 namelijk, al is deze prijs zeer vergelijkbaar met gelijkaardige framesets van concurrenten.

Canyon Ultimate CF Evo 10.0 LTD:


Is deze nieuwe Canyon Ultimate CF Evo nu de allerlichtste fiets verkrijgbaar? Nee, want eerder passeerden de Merida Scultura 9000 LTD (4,55kg) en de Trek Émonda SLR 10 (4,65kg) al de revue. Toch is het fijn om te zien dat fietsmerken blijven investeren in betere materialen en innoveren op gebied van fietsconstructie.

Canyon Ultimate CF Evo frameset:

Canyon Ultimate CF Evo 10.0 SL:
Wielen: Lightweight Meilenstein Obermayer tubulars (met Ceramic Speed lagers)
Groepset: SRAM Red 22
Crankset: THM Clavicula Sine Exceptione
Remmen: THM Fibula met Tune remblokken
Cockpit: Canyon H18 Ergo CF
Zadel: Fizik
Gewicht: 4,96kg

Canyon Ultimate CF Evo 10.0 LTD:
Wielen: Lightweight Meilenstein clinchers (met Ceramic Speed lagers)
Groepset: SRAM Red eTap
Crankset: THM Clavicula M3 + SRM
Remmen: SRAM Red
Cockpit: Canyon H36 Aerocockpit CF
Zadel: Fizik
Gewicht: 5,8kg

© Canyon

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend