Nieuws

Verkoop e-bikes richting 40 miljoen in 2023

Verkoop elektrische fiets

Bijna 1 op 2 fietsen die in België verkocht worden zijn elektrische fietsen. De website van Knack publiceerde onlangs een artikel over de doorbraak van e-bikes in België. Is dit dé wonderoplossing voor de files?

Terwijl het marktaandeel van de elektrische fietsen in België nog ongeveer 10% was in 2012, is het nu gestegen naar 45% in 2017. De e-bike mag dus beschouwd worden als het populairste segment in de fietsverkoop, en al zeker als het over damesmodellen gaat; 75% hiervan is elektrisch. De goede cijfers van de Belgische fietsmarkt zijn dus voornamelijk te danken aan de elektrische fiets. De gemiddelde prijs voor een e-bike bedroeg €2.325 in 2017.

Experts uit de sector benadrukken dat een elektrische fiets van €1.000 of minder kopen zelden een goede zaak is. “Een degelijke e-bike begint vanaf 2000 euro, en dan heb je zeker geen topmodel: de kwaliteit van de onderdelen bepaalt de prijs. Supermarktfietsen lijken goedkoop, maar je betaalt veel voor wat je krijgt,” aldus Jos Vandikkelen, directeur van het Leuvense Velo vzw.

Naast de verandering in prijs is ook het type gebruiker enorm geëvolueerd. “E-bikers worden jonger en gebruiken hun fiets veelal voor verplaatsingen naar hun werk. Om aan de groeiende files te ontsnappen, blijken pendelaars almaar vaker bereid hun auto te laten staan,” volgens Knack. In 2015 was een kwart van de elektrische fietsers jonger dan 55, nu is dat al meer dan de helft. Philippe Decrock van Traxio ziet vooral een stijging bij 30-ers en 40-ers.

Volgens enkele recente studies zullen vanaf 2023 jaarlijks meer dan 40 miljoen elektrische fietsen verkocht worden wereldwijd. De technologie gaat zo snel vooruit dat een traditionele fiets voor niet-sportieve verplaatsingen wel eens snel nostalgie kan worden.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend