Koopadvies

Waar moet je op letten als je een elektrische fiets koopt?

Elektrische fietsen winnen elke dag aan populariteit. Zo kan je met een elektrische fiets sneller op je werk zijn dan met een gewone fiets en kan je in het weekend wat meer kilometers afleggen dan voordien. Wij zetten even op een rijtje waar je op moet letten wanneer je beslist om een e-bike te kopen. 

1. Wat is jouw geliefkoosde terrein?

Wil je enkel op straat fietsen met je elektrische tweewieler? Of rijd je graag ook in de winter door de modder met wat elektrische ondersteuning? Sinds enkele jaren is er voor elk soort terrein een breed gamma aan e-bikes. Verschillende merken bieden fietsen aan die op elk terrein uit de voeten kunnen. De keuze is aan jou!

Hier speelt de koppel van de motor de grootste rol. Woon je in een vlak gebied, dan volstaat een koppel van 40 à 45 Nm. Voor een geaccidenteerde regio kijk je best naar een motor met een koppel van meer dan 60 Nm, afhankelijk van het beschikbare budget kan je hier zeker hoger in gaan.

2. Welke aandrijving verkies je?

Er zijn dus e-bikes voor elk terrein, maar er is ook nog een onderscheid tussen het type van aandrijving. De nieuwste e-bikes kunnen snelheden halen tot 45 kilometer per uur. Die e-bikes noemen we speedpedelecs. Hiervoor heb je wel een speciaal rijbewijs nodig en moet de fiets ingeschreven zijn bij de DIV. Een andere mogelijkheid zijn de fietsen die maar ondersteunen tot 25 kilometer per uur. Je ben met deze fietsen misschien wat langer onderweg, maar het fietsgevoel is wel natuurlijker. Ook de prijs ligt hier wat lager dan bij de speedpedelecs.

Voor de letterlijke aandrijving kijk je tegenwoordig best naar een riemaandrijving met een intern of automatisch schakelsysteem, dat scheelt een ietwat in onderhoud. Indien je vertrekt vanuit een iets kleiner budget of het heel erg heuvelachtig is in jouw streek, dan volstaat een kettingaandrijving met minstens 7 versnellingen zeker.

3. Welk rijbereik moet je fiets halen?

Wie 50 kilometer van zijn werk woont, wil natuurlijk niet de laatste tien kilometer volledig op eigen krachten moeten overbruggen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe ver jou fiets je precies moet kunnen brengen. Wees gerust, zo goed als elke nieuwe e-bike heeft een bereik van meer dan 50 kilometer. Waar je wel op moet letten, is of je op je werk, of een andere bestemming, de batterij van je e-bike kan opladen. Als dat niet het geval is, tel je dus best even goed het totaal aantal kilometers!

De belangrijkste factor waar je hier dient op te letten is de wattuur waarde, uitgedrukt in Wh. Voor een bereik tot 100 km zou 500 Wh moeten volstaan, al is voor een geaccidenteerd terrein 600 Wh waarschijnlijk een veiligere keuze. Wil je meer dan 100 km kunnen fietsen met één enkele oplaadbeurt? Zoek dan een fiets met een elektrische ondersteuning van meer dan 600 Wh.

4. In welke prijsklasse koop je je e-bike?

Helaas komt de ondersteuning van een e-bike niet gratis. Een elektrische fiets is dan ook een stuk duurder dan eentje zonder ondersteuning. Wees dus voorbereid om wat meer te betalen. Kies je voor een instapmodel? Weet dan dat de onderdelen, zoals de motor en de batterij, van lagere kwaliteit zijn en dus wat minder lang zullen meegaan dan die op de fietsen van de duurdere klassen. Op de lange termijn zou het wel eens goedkoper kunnen uitkomen om een fiets te kopen die net iets duurder is in aankoop.

Verschillende opties, zoals bijvoorbeeld hydraulische schijfremmen of mechanische velgremmen, hebben een grote invloed op de prijs. De gemiddelde prijs voor een e-bike in België in 2019 was € 2.588, volgens een peiling van Velofollies en TRAXIO. Wanneer je lager gaat, dan moet je beseffen dat je ook aan kwaliteit zal inboeten. Indien je hoger gaat daarentegen, dan kan je zeker enkele extra interessante opties krijgen.

5. Kan je een testritje maken met de elektrische fiets?

Aangezien het om een dure aankoop gaat, kan je best een testritje maken met je misschien wel toekomstige e-bike. Wanneer je kiest om je fiets bij een fietsenwinkel te kopen, is dat normaal geen enkel probleem. Wanneer je je e-bike online bestelt, is dat vaak niet mogelijk. Het voordeel is wel dat fietsen online een beetje goedkoper zijn.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend