Veiligheid

Waarom draag je best een fietshelm?

Een fietshelm dragen in ons land is enkel verplicht voor bestuurders van een speedpedelec. Toch is het voor iedereen aan te raden om er eentje te dragen. De fietshelm kan je leven redden. Wil jij meer weten over de fietshelm en waarom je er best een draagt? Wij leggen het voor je uit.

Is een fietshelm verplicht? 

Een fietshelm is in België enkel verplicht voor bestuurders van een speedpedelec en tijdens competitiewedstrijden. De helm van de speedpedelec bestuurder moet voldoen aan een aantal voorwaarden: het moet een helm zijn met een CE-label die bovendien beschermend is voor de slapen en het achterhoofd. Het mag ook een helm zijn voor een bromfiets. 

Waarom draag ik als gewone fietser best een helm? 

Voor andere (elektrische) fietsers of gebruikers van een (elektrische) step, monowheel,… is een fietshelm sterk aan te raden. Hij beschermt je hoofd bij een valpartij en de kans is heel groot dat je vroeg of laat toch met zo’n valpartij te maken krijgt. Uit onderzoek blijkt dat een fietshelm het risico op hoofd- en hersenletsel aanzienlijk vermindert bij een botsing of valpartij. Als je weet dat van alle fietsers die gewond raken bij een ongeval ongeveer een derde een hoofd- of hersenletsel heeft, is die helm toch een grote bescherming. 

Hoe beschermt een helm je nu precies? 

Een fietshelm absorbeert en vertraagt de inwerkende kracht op je hoofd bij een val. Bovendien verdeelt die de klap van de val over een grotere oppervlakte. Daarnaast voorkomt de helm ook dat je hoofd in direct contact komt met de grond of een ander object. 

Welke helm moet ik kiezen? 

Een goede helm moet licht van gewicht zijn en goed om je hoofd passen: trek de kinband helemaal strak aan en schud je hoofd. Als de helm beweegt of te strak zit, probeer dan een andere maat. Let op: een helm is pas echt effectief als de banden onder de kin voldoende strak zitten. 

Als je een helm aan het kiezen bent, controleer dan of het label voorzien is met de Europese norm EN 1078 voor volwassenen of EN 1080 voor kinderen (de kinband moet losschieten als het kind ergens achter blijft hangen met de riempjes, om verstikking te voorkomen). 

Voor de beste bescherming kies je best voor een helm die ook je slapen bedekt. 

Hoe moet ik een helm dragen? 

Een fietshelm doet natuurlijk alleen zijn werk als je hem goed draagt. Hij mag niet te groot of te klein zijn en de kinband mag niet te los zitten (1 vinger speling tussen kin en riempje). Daarnaast mag de helm ook niet beschadigd zijn. Als je een ongeval hebt gehad, koop je best meteen een nieuwe helm. Ook al lijkt er vanbuiten niets aan, de helm kan vanbinnen wel beschadigd zijn. Let daarom ook op met tweedehandshelmen.  

Wil je naast jezelf ook je fiets beschermen, kijk dan eens naar de fietsverzekering van AXA.  Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval. 

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend