Voeding

Wat eten de renners in de Tour de France?

De Tour de France staat voor de deur. Zo’n grote ronde rijden is de ideale manier om calorieën te verbranden. De renners verbruiken al snel 5.000 (!) calorieën per dag. Daarom is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk energie weer opnemen. Maar wat eten ze nu op en naast de fiets tijdens de Ronde van Frankrijk?

Calorierijke koeken

“Wat heel veel renners doen is gewoon eten wat ze graag eten”, legt ex-prof Phil Gaimon uit. “De Speculoos en andere calorierijke koeken vliegen er dan ook door tijdens zo’n ronde. s ‘Avonds is het ook de gewoonte om voor het slapengaan nog een kom cornflakes te gaan eten in de kamer van de soigneurs. Ik nam zelfs de heerlijke chocoladekoeken aan van de toeschouwers en zie heel wat andere renners nu hetzelfde doen.”

Mini-snoepjes

Ken je die mini-snoepjes van bijvoorbeeld ‘Celebrations’: een mini-snickers, een mini-mars… Die krijgen de renners van EF Education First drie weken lang in hun bevoorradingszakjes.

Bananen

In alle vormen en maten eten de renners tijdens de Ronde van Frankrijk bananen. Rigoberto Uran eet graag bakbananen als ontbijt en bij Mitchelton-Scott is er zelfs een renner die houdt van een omeletje met geplette banaan in. Je kan het zo speciaal niet bedenken.

Borsjtsj?

Koolhydraten zijn koning, maar renners willen niet elke dag dezelfde maaltijd voorgeschoteld krijgen. Soms willen ze wel eens iets speciaal, zelf Borsjtsj. Het is een maaltijdsoep die vooral in Slavische landen gegeten wordt. “Dit is het speciaalste wat de renners me ooit hebben laten maken”, vertelt Olga Belenko, chef bij EF Education First. “Ik heb het recept wel aangepast aan het dieet van de renners, maar het resultaat werd goed onthaald!”

Gehaktballen

Sommige renners zijn de bevoorradingszakjes na enkele ritten kotsbeu. Tijdens bergritten vragen sommige zwaardere jongens daarom voor een motivatiezakje. De soigneurs steken er dan bijvoorbeeld overgebleven gehaktballetjes in uit de maaltijd van de dag voordien. Net dat extraatje om binnen tijd aan te komen.

Verschillende smaakprofielen

De Tour brengt renners samen uit alle hoeken van de wereld. Het is dus niet makkelijk om een maaltijd te serveren die iedereen smaakt. “De Zuiderse renners houden het graag simpel en gescheiden: groentjes, gegrild vlees en een sausje erbij”, zegt de chef van EF. “De Noord-Europeanen daarentegen hebben graag aardappelen en romige smaken. De Amerikanen zijn dan weer zot op curry en goedgekruide gerechtjes. Er is maar een ding dat iedereen graag eet: pannenkoeken.”

Gummy beertjes

Iedereen keek raar op wanneer Peter Sagan na zijn wedstrijden Gummy beertjes at, maar hij is lang niet de enige renner die dat doet. Het is een makkelijke en lekkere manier om snel je koolhydraten weer aan te vullen.

https://www.instagram.com/reel/CfzbxkMrS77/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Bron: Bicycling

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend