Veiligheid

Wat is het belang van een fietsverzekering?

FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie, schat het aantal fietsdiefstallen op 150.000 per jaar. De kosten van beschadigde fietsen, al dan niet door een ongeval, tellen ook elk jaar flink door. Denk hierbij nog aan pechverhelping en een fietsverzekering is vandaag geen overbodige luxe meer.

Kan je je beschermen tegen diefstal?

Dat kan inderdaad. Je kan je fiets bijvoorbeeld laten labelen of graveren bij de lokale politie. Labelen is het aanbrengen van een sticker en graveren is het permanent kerven van je rijksregisternummer in het frame van de fiets. De tweede optie is veiliger en kan dieven afschrikken omdat een gemerkte fiets niet vlot verder verkoopt.

Het meest effectieve beveiligingsmiddel voor je fiets is een fietsslot. Hier zijn heel wat verschillen en soorten in. De beste keuze hier is een fietsslot met het ART-certificaat (ART-2 of ART-3). Een slot met ART-keurmerk biedt extra veiligheid en zekerheid tegen diefstal.

Wanneer je met de fiets onderweg bent en ergens een stop of pauze voorziet, is het altijd een goed idee om je afgesloten fiets in de gaten te houden. Drukbezochte plekken en publieke plaatsen zijn vaak gegeerde plekken voor fietsdieven omdat zij kunnen opgaan in de massa.

Toch gestolen?

Uiteraard wil dit niet zeggen dat een fiets niet gestolen kan worden. Moeten vaststellen dat je fiets verdwenen is terwijl je net even boodschappen aan het doen was of op het moment van een bevoorradingsstop tijdens een langere fietstocht, dat is allesbehalve fijn. Daar sta je dan, met je handen vol winkelzakken of met je wielerschoenen aan en je dure fiets weg. Een fietsverzekering komt dan als geroepen om je terug thuis af te zetten en je fiets te vergoeden. Wanneer je ook nog een vervangfiets ter beschikking krijgt, zijn de zorgen grotendeels weggenomen. En daar draait het toch om.

Wat met pech onderweg?

Op weg naar het werk, een lange tocht gespreid over de hele dag of zelfs gewoon op slechts 2 km van je huis tijdens een ritje naar de bakker … Fietspech kan je overal overkomen. Dankzij de fietsverzekering krijg je gelukkig snel hulp en geraak je zonder zorgen terug thuis met je fiets. Dit kan heel wat nodeloos tijdverlies en de bijkomende frustraties voorkomen.

Is je fiets je kostbaar, denk dan zeker aan zo’n fietsverzekering. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA. Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend