Naast de kwestie

Wat riskeer je als je je elektrische fiets opdrijft?

Een elektrische fiets die max. 25 km/u haalt, mag je niet opvoeren om hem sneller te maken. Doe je dat toch en je wordt betrapt, riskeer je een boete, al is dat niet de enige zorg om rekening mee te houden…

De elektrische motor van een fiets laten opvoeren zodat hij 45 km/u kan, is zeker mogelijk. Zelfs tot 70 km/u is geen probleem – er zijn bedrijven die zonder ‘boe of ba’ op die vraag zullen ingaan. Weet echter dat zo’n aanpassing volstrekt illegaal is en je in de problemen kan brengen. Niet alleen tijdens een controle, ook als je in een ongeval betrokken geraakt.
De Belgische wetgever stelt dat elektrische fietsen aan bepaalde voorwaarden voldoen indien ze tot 45 km/u kunnen gaan (nummerplaten enzovoort). Bovendien worden 45 km/u-fietsen extra verstevigd. Een opgevoerde fiets die normaal 25 kan, zal dus ook sneller verslijten.

Daarnaast riskeer je juridische en financiële zorgen als je een ongeval hebt. Onder andere je verzekeringsmaatschappij zal het namelijk niet op prijs stellen als blijkt dat je hebt valsgespeeld.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend