Elektronica

Welke krachtmeters gebruiken de profrenners?

Tegenwoordig zijn het aantal merken die krachtmeters maken en de verschillende types op de markt amper bij te houden. Hierbij een kort overzicht van de merken en types die de profrenners gebruiken.

Tijdens de Dubai Tour bekeek Dan Lloyd verschillende fietsen van renners, op zoek naar de meest gebruikte toestellen die de enorme wattages van deze atleten bijhouden. Dit is wat hij er kon zien.

ROTOR INpower en 2INpower
Deze crankgebaseerde krachtmeter wordt gebruikt door zowel Lampre-Merida als Team Dimension Data. Een groot voordeel voor de renners is dat de INpower serie compatibel is met de Q-Rings van Rotor (of Osymetrics), iets wat soms voor problemen zorgt bij andere krachtmeters. Maar deze INpower zal dus dezelfde waarden doorgeven voor ovale of ronde voorbladen.

Richtprijs: €600-800 INpower, €1.500 2INpower

 

Power2Max Type S
Een relatief nieuwe speler op de markt is het Duitse Power2Max. Hun krachtmeters worden gebruikt door Team Movistar. Deze Power2Max heeft een interne accelorometer, waardoor het niet nodig is om nog extra accessoires of magneten op de fiets te monteren. Daarnaast houdt dit toestel ook rekening met de temperatuurschommelingen, zodat een kalibratie met een extern toestel zoals je fietscomputer niet nodig is.

Richtprijs: €850-1.600
Power2Max

Stages
Het steeds beter gekende merk is te zien op de Pinarello’s van Team Sky. Toch een vreemde beslissing voor het ‘marginal gains’-team dat zo secuur te werk gaat. Want de Stages vermogensmeters zijn slechts op 1 crankarm gebaseerd. Dit zorgt ervoor dat slechts de kracht van 1 been gemeten wordt. Maar Team Sky reed in Dubai met 2 crankarmen voorzien van Stages, een prototype. We mogen dit nieuw model waarschijnlijk binnenkort in de winkels verwachten.

Richtprijs: €600-700

 

Pioneer
Bij Team Giant-Alpecin merken we de Pioneer dubbelzijdige vermogensmeters op. Het Pioneer toestel meet tot 12 keer per omwenteling, wat toch zeer accuraat is en het komt overigens met een eigen computer. Een nadeel is dat deze krachtmeter enkel voor Shimano gemaakt is.

Richtprijs: €2.250

 

4iiii
Een van de meer subtiele vermogensmeters en relatief nieuw op de markt. Het merk doet zijn intrede in het profpeloton met niet zomaar de minste ploeg, want ze tekenden een deal met Etixx-Quickstep.
Het toestel is een van de meer betaalbare opties. Maar momenteel meet het 9 gram wegende toestel enkel de wattages van het linkerbeen. Binnenkort komt er een optie van 25 gram, die zowel links als rechts meet.
Een minpuntje is de foutmarge van 1%, maar die zal ongetwijfeld verbeteren. Een leuk wist-je-datje is dat de oprichter van 4iii eveneens de bedenker van het ANT+ systeem is. Ironisch genoeg is de 4iii een van de weinige krachtmeters die naast ANT+ ook Bluetooth gebruikt om de gegevens door te sturen, waardoor je jouw geleverde kracht ook op de smartphone kan zien.

Richtprijs: €350
4iiii

SRM
De bekendste onder de vermogenmeters is de SRM, die jarenlang de gouden standaard geweest is binnen het peloton en ze zijn eveneens een van de eersten geweest binnen de krachtmeting. De SRM’s zijn ook betrouwbaar en precies, met een foutmarge die net iets minder dan 1% is voor hun laatste nieuwe modellen. Het toestel dat voor praktisch iedere type groepset beschikbaar is, wordt daarom vaak gebruikt bij de profploegen. Met Astana, Tinkoff, Trek-Segafredo en BMC Racing Team als vaandeldragers is dit veruit het meest aanwezige toestel in het peloton (ook Team Wiggins kiest voor de SRAM versie van de SRM). SRM biedt tot slot met de PowerControl een eigen fietscomputer aan.

Richtprijs: €2.500

 

Zeker te vermelden
Niet alle WorldTour ploegen waren aanwezig tijdens de Dubai Tour, daarom zijn ook de Garmin Vector en de Quark zeker het vermelden waard.

Hopelijk ben je hieruit wat wijzer kunnen worden, en is de keuze voor de aankoop van een nieuwe krachtmeter iets makkelijker.

 

 

© Global Cycling Network

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend