Naast de kwestie

Wie betaalt wat bij een ongeval met een fietser in de fout?

wie betaalt wat bij een ongeval met een fietser in de fout?

We moeten het toegeven, als fietsers nemen we de wegcode al eens met een korreltje zout… Maar in het geval van een ongeval met een auto waarbij jij, de fietser, in de fout zou zijn, wie betaalt dan de rekening?

Er is hier een heel specifieke regel voor in dit geval; zelfs als de zwakke weggebruiker de schuld heeft, is het de autoverzekering van de bestuurder die hem dient te compenseren. De bonus-malus van de bestuurder wordt echter niet beïnvloed, aangezien die laatste in zijn/haar recht is. De fietser krijgt een compensatie voor de opgelopen lichamelijke en morele schade. Daarnaast is er eveneens een vergoeding voor enige werkonbekwaamheid, maar niet voor de materiële schade (fiets, wielen, smartphone, …). Fietskleding, een helm of schoenen vallen dan wel weer onder lichamelijke schade.

Maar…

Het is de familiale aansprakelijkheidsverzekering van de fietser die de schade aan het voertuig dient te vergoeden. Indien de fietser geen verzekering heeft, dan moet hij dit uit eigen zak betalen! Vul in elk geval steeds een aanrijdingsformulier in, dit biedt een zekerheid aan beide partijen. Als je gewond bent, bel dan de politie om een proces-verbaal te laten opstellen.

Let op, jammer genoeg moet je ook rekening houden met een niet al te snelle afhandeling voor de vergoeding en een waardebepaling van de opgelopen schade door de verzekeraar. Bij vragen over schade aan jouw kleding of fiets ga je best even langs bij je lokale fietswinkel.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend