Naast de kwestie

Wie de Tour de France volgt, sport zelf vaker

De grootste wielerwedstrijd van het jaar staat voor de deur. En hoewel het hier om een sportief hoogtepunt gaat, blijkt uit onderzoek van Garmin, in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX, dat maar liefst 94% van de Belgen die de koers vorige zomer volgden, dat vanuit hun luie zetel doen. Niet echt sportief zou je denken. Toch zien we dat deze groep Belgen vaker wekelijks sport dan wie de koers niet volgt.

Garmin wil wielerfanaten deze zomer helpen met het vinden van prachtige routes doorheen België. Want zelf hellingen gezien vanop de tv écht meemaken maakt de beleving compleet.

Hoe kijken Belgen naar wielerwedstrijden?

Zowat alle Belgen (98%) kennen de Ronde van Frankrijk die binnenkort in Brussel van start gaat. En meer dan de helft (54%) heeft de koers het afgelopen jaar ook gevolgd. Dat deden ze vooral via de televisie (94%), de krant (28%) of de radio (24%). Slechts 2% geeft aan de renners in real life te zijn gaan aanmoedigen. Opvallend is dat wie jonger is dan 34 jaar, dubbel zo vaak aangeeft de koers te volgen via radio, nieuwsapps of sociale media dan 34-plussers.

De meesten onder ons zitten dus in hun luie zetel (of op de rollen?). Maar dat wil niet per se zeggen dat de wielerfan daarom niet sportief is. Integendeel.

Wie kijkt naar wielrennen?

We zien dat mannen vaker de koers volgen dan vrouwen (65% vs. 44%). Dat is niet per se een verrassing. Want wielrennen wordt ook nog steeds het meeste beoefend door mannen. 27% van de Belgische mannen geeft aan zelf aan wielrennen te doen tegenover 9% van de Belgische vrouwen. 

Mannen zijn dan ook vaker de die hard fans die steevast elke etappe volgen (16%, tegenover 6% vrouwen).

Ook zien we dat de Tour zeer populair is bij ouderen. Maar liefst 71% van de 55-plussers volgt de koers. Dat is bijna dubbel zoveel als onze jongere Belgen (jonger dan 34 jaar), daar volgt “slechts” 36% de Ronde van Frankrijk.

Tot slot merken we dat wie wekelijks sport, in het verleden al vaker de Tour de France volgde dan wie minder sport (60% vs. 40%). Vooral hardlopen en wielrennen zijn de sporten die vaak beoefent worden door de trouwe Tour-kijker.

De leukste ritten om te volgen:

  1. De bergetappes (64%)
  2. Alle ritten zijn even leuk (27%)
  3. De sprintetappes en de tijdritten (3%)
  4. De tussenritten (2%)

Inspiratie voor de sportieve wielrenner

De fietscomputers van Garmin, waaronder de Edge 530 en Edge 830, bieden tonnen inspiratie voor de wielrenner die er deze zomer op uit wil trekken.  Ze beschikken over een vooraf geladen Garmin fietskaart, waarmee je heel eenvoudig nieuwe routes ontdekt, waar je ook bent.

Dankzij routebepaling op basis van populariteit kan je kiezen uit wegen en paden die plaatselijke fietsers het vaakst afleggen. Ook wie even wil afwijken van de vooropgestelde route om verborgen plekjes te ontdekken, kan dat. De Edge 530 en 830 leiden je altijd terug naar je route of startpunt.

Uit de cijfers blijkt dus dat bergetappes het liefst gevolgd worden. 64% van de Belgen vinden deze het leukste. Wie ze ook zelf wil beleven, kan dankzij de ClimbPro functie op de Edge toestellen (530 en 830) automatisch de resterende stijging en hellingshoek nagaan. Zo weet je wat jou nog te wachten staat.

Deze zomer hebben we dus geen excuus meer om in onze luie zetel te blijven zitten.

Bekijk hier de Garmin producten op Becycled.be.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend