Naast de kwestie

Wie wint? Fiets vs. auto in Brussel en rand

We vragen het ons wel eens af als we voor de zoveelste keer vastzitten in het verkeer met onze wagen: “Zou ik er met de fiets niet sneller zijn?”
Met deze vraag ging een Belgisch bedrijf, dat gespecialiseerd is in data-analyses binnen de mobiliteit, aan de slag om een leuke en interessante animatie te maken.

Mob Box, een onderdeel van Lab Box, de startup studio voor mobiliteitsoplossingen van de Belgische autogroep D’Ieteren, deed een analyse van het (stilstaand) verkeer in Brussel. Ze wilden graag weten welk vervoersmiddel het snelste was om je naar Brussel Noord te verplaatsen, vanuit verschillende plaatsen in en rond Brussel, op de verschillende tijdstippen van de dag.

Bekijk hier de animatie met het resultaat:

Voor zo goed als de volledige Brussels binnenstad is de fiets de absolute winnaar. Maar ook voor de totale rand van onze hoofdstad lijkt de auto een amper sneller alternatief voor de fiets en al zeker rekening houdende met het feit dat Mob Box aangeeft dat de tijd om een parkeerplaats te vinden niet inbegrepen is in deze analyse.

Wat met het openbaar vervoer?

Deze animatie vergelijkt enkel de reistijden van de fiets versus de auto, om alles simpel te houden. Maar Mob Box betrekt in verdere analyses ook het openbaar vervoer in een vervoersplan. Wij wachten alvast eventueel volgende animaties af om te zien hoe de auto en de fiets het doen ten opzichte van de trein, de bus of de tram.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend