Nieuws

Woon-werkverkeer: de fiets in volle opmars!

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft een federaal onderzoek gepubliceerd met betrekking tot het woon-werkverkeer in ons land. En daar komt duidelijk naar boven dat de fiets ogenschijnlijk terrein aan het winnen is als favoriete vervoersmiddel, al blijft de auto toch nog duidelijk koning momenteel.

In Vlaanderen is de fiets duidelijk hot! Er zijn vijf maal meer Vlamingen die zich naar het werk verplaatsen met de fiets (17%) dan met het openbaar vervoer (bus of tram). Na de auto, is de fiets dus hét vervoersmiddel bij uitstek voor mensen die naar het werk gaan.

In Brussel is de situatie dan weer heel verschillend, want daar staat het openbaar vervoer duidelijk op nummer 1, met de trein op kop (34 %), gevolgd door metro-tram-bus (19,1 %). Fietsen zit wel in de lift, we kunnen maar liefst een verdrievoudiging noteren van het aantal woon-werkverkeerfietsers sinds 2005. Al is er met 4,4 % van het totale aantal verplaatsingen toch wel nog wat werk aan de winkel in vergelijking met Vlaanderen…

In Wallonië zijn er vooral excuses te vinden waarom er niet of weinig gefietst wordt, al is er toch stilaan een stijging merkbaar in de grotere steden. Met 1,6 % scoort de zuidelijke kant van ons land zeer slecht op woon-werkverkeer met de fiets. Daar tegenover staat dan ook nog eens dat 83,3 % met de auto gebeurt.

De FOD Mobiliteit en Vervoer wil nu via een aantal maatregelen de duurzame mobiliteit stimuleren.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend