Kleding

Zeldzame items met gele trui Fausto Coppi uit 1952, WK-trui Gimondi en trui Pantani te veil in Italië

Het gerenomeerde Italiaanse veilingshuis, Aste Bolaffi, organiseert een veiling met zeldzame Italiaanse sport memorabilia op 5 december in Turijn. Er worden in de grote veiling in totaal 27 loten van wielermemorabilia aangeboden.

Enkele items springen meteen in het oog, zoals een gele trui van Coppi. Volgens het veilinghuis is deze gele trui gedragen tijdens de Tour van 1952 en het wollen shirt wordt geschat op € 20.000 – € 25.000. Coppi domineerde de Grand Boucle van ’52 en schreef zo zijn tweede Giro-Tour dubbel op zijn conto. In die Tour won hij 5 etappes en het bergklassement, naast het eindklassement terwijl hij de gele trui droeg tijdens de laatste 14 dagen.

De gele trui is niet het enige item van il Campionissimo, je kan eveneens een pyjama van Fausto Coppi bemachtigen met zijn initialen op geborduurd. De trui zou volgens Aste Bolaffi voor € 3.500 onder hamer moeten gaan. De zeldzame verzamelstukken behoren tot Herbie Sykes, een Britse journalist die in Italië woont en Pierino Francese, ex-voorzitter van de Fausto Coppi fanclub.

Naast Coppi zijn er ook memorabilia van onder andere Gimondi en Pantani. Er is een gele trui van Felice Gimondi uit 1965, gedragen in een criterium ter ere van zijn eindoverwinning in de Tour de France, geschat op € 2.000. Maar ook zijn wereldkampioenentrui uit 1973-1974, eigendom van Atos Pirovano, de recent overleden persoonlijke verzorger van Gimondi, zou voor € 1.500 – € 2.000 van jou kunnen zijn. Bij de andere Gimondi Items horen kleding van de Italiaanse wielerploeg, een Italiaanse nationale kampioenenshirt, schoenen en een Bianchi-Campagnolo truitje.

Het truitje Marco Pantani, maakte ook deel uit van de collectie van Herbie Sykes die het dan weer kreeg van Oscar Veneziano, Pantani’s mecanicien. Il Pirata droeg het wielershirt tijdens Milaan-San Remo in 1999.

Je kan deze verzamelobjecten bekijken en kopen op astabolaffi.it. De veiling gaat door op 5 december om 15:00.

Foto’s: Aste Bolaffi

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend