Naast de kwestie

Zo kan je al “zwiftend” rondrijden in Grand Theft Auto V

Je kent Zwift en je kent het populaire spel Grand Theft Auto V (GTA V)? Breng dan nu het virtueel fietsen samen met de spelomgeving van een van de populairste games en je hebt misschien de beste virtuele fietsruimte gecreëerd. Ontdek onderaan dit artikel hoe je zelf GTBikeV kan installeren en spelen.

Dankzij een nieuwe GTA V-mod (aanpassing van het oorspronkele GTA V spel, red.) kan je nu jouw indoor training combineren met een ‘drive-by shooting’ in Los Santos, door middel van een smart trainer met ANT+ functionaliteit.

De maker van de mod, Makinolo, besloot om Watopia (de virtuele wereld van Zwift, red.) in te ruilen voor Los Santos, een fictieve versie van Los Angeles, de wereld waarin Grand Theft Auto V zich afspeelt. “GTBikeV is een mod voor GTA V die een Smart Bike Trainer of fietstrainer verandert in de game controller, waardoor je gametijd ook effectief trainingsuren worden,” valt te lezen in de beschrijving van de mod.

Grand Theft Auto V

GTA V werd in september 2013 uitgebracht en is een open-wereld-actiegame, waarin je de rol vervult van verschillende leden van de criminele onderwereld van Los Santos. De game richt zich vooral op het opbouwen van je onderwereldimperium, via allerlei dubieuze activiteiten (zoals bijvoorbeeld autodiefstal), maar er zijn ook wat afleidingen voorhanden in het spel, waaronder fietsen.

Er zijn verschillende fietsen beschikbaar om mee door Los Santos te rijden. En net als in het echte leven is het heerlijk ontspannend om na een zware werkdag te ontspannen met een fietstochtje. Zeker na het plunderen van een juwelierszaak of na achtervolgd te worden door de helft van de politieafdeling van Los Santos…

Gameplay van GTBikeV

Als je GTBikeV eenmaal hebt geïnstalleerd en geconfigureerd, zal je in-game personage direct zijn fietsuitrusting aantrekken en op een racefiets gaan zitten. En dan werkt het eigenlijk, net als bij elk ander virtueel fietsplatform. Hoe harder je trapt op je fietstrainer, hoe sneller je in-game avatar zal gaan.

De mod voegt een virtuele fietscomputer toe aan de rechter onderkant van je scherm en toont je onder andere jouw wattages, je snelheid en de afgelegde tijdsduur, jouw cadans, de hellingsgraad van het terrein en de windsnelheid en- riching in het spel. De mod stuurt al die informatie vervolgens naar je fietstrainer zodat deze de rit kan reproduceren zoals op iedere virtuele trainingssoftware.

Handig genoeg produceert de mod ook een .FIT-bestand, dus als je eenmaal klaar bent met het uitbouwen van je criminele fietsimperium, kan je het .FIT-bestand uploaden naar je favoriete trainingsapp. Want vergeet niet, als het niet op Strava staat, dan is het niet gebeurd…

• Wat zijn de mogelijkheden om te fietsen?

Er zijn drie vooraf ingestelde routes beschikbaar: Er is de ‘Tour of Los Santos’, een glooiende route van ongeveer 30 km; ‘Los Santos Hills’ een route met ongeveer 16 km aan heuvelachtig terrein; en de derde route is ‘Alamo Sea’, een grotendeels vlakke route van een tiental kilometer, maar wel voorzien van enkele stukjes gravel.

Je kan jouw personage zelf sturen met behulp van een controller of een toetsenbord, maar er is ook een soort van ‘Auto Drive’ functie die dan, net als in Zwift, je avatar op een vooraf bepaald pad zal sturen. Bij die laatste hoef je dus gewoon enkel te trappen.

© Chris Pritchard Cycling News – Youtube

Een andere optie, als je graag wil afwijken van de vooraf ingestelde routes, is om manueel ‘waypoints’ in te stellen via de in-game GPS, daarna de ‘Auto Drive’ in te schakelen en het spel je naar jouw bestemming te laten navigeren.

De laatste optie is om vrij rond te rijden in Los Santos, een van de meest uitgebreide, gedetailleerde en meeslepende gamewerelden ooit gecreëerd. Ook hier kan je opnieuw kiezen om al dan niet de ‘Auto Drive’ modus te gebruiken. Het is wel opletten geblazen op de drukkere wegen en snelwegen, want daar durven de virtuele autobestuurders van Los Santos jouw wel eens omver rijden.

• Interessant wist-je-dat-je

Het hoogste punt in Los Santos is de Chiliad, een berg die zo’n 800 meter boven de zeespiegel ligt. En het is ook mogelijk om in GTA V de Mount Chiliad op te fietsen!

Bekijk onderstaande video van YouTuber Richard Slaughter die besloot om GTBikeV te testen. Rond minuut 13:30 maakt hij een GPS-route van zeeniveau naar de top van de Chiliad en fietst vervolgens 18 minuten op grindwegen, boerenweggetjes, verharde wegen en supersteile zandpaadjes naar de top van de berg.

Is GTBikeV eigenlijk goed?

De mod is verre van verfijnd (zoals je misschien in bovenstaande video al kon zien). Verschillende gameplay video’s tonen tal van voorbeelden van problemen of foutjes, zoals het onoverkomelijke omver gereden worden tijdens het sturen zelf. Daarnaast is GTBikeV ook niet zo gebruikersvriendelijk als Zwift. Maar is het dan de moeite om het eens proberen? Wel, als je op zoek bent naar iets anders dan de gebruikelijke virtuele werelden waar je op dit moment in rondrijdt en er na de corona-lockdown op beu bent gekeken, waarom niet!?

Hoe kan ik GTBikeV zelf spelen?

Dit heb je nodig om GTBikeV zelf te kunnen spelen:

  • Een werkende PC-versie van Grand Theft Auto V
  • De GTBikeV mod (gratis te downloaden)
  • Een ANT+ FE-C-compatibele fietstrainer
  • Een ANT+ dongle
  • Een fiets

Hier vind je een handige how-to op YouTube van Chris Pritchard Cycling News (in het Engels):

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend