Veiligheid

Zo word je gezien op de fiets

Als fietser ben je nog altijd een zwakke weggebruiker in het verkeer. Bij een ongeluk, of je nu in fout bent of niet, zal je als fietser helaas het onderspit delven tegen een rijdend voertuig. Door een betere visibiliteit op de fiets kunnen er veel aanrijdingen voorkomen worden. Fietsers overschatten helaas vaak hun zichtbaarheid in het donker. We denken dat automobilisten ons zo wel zullen zien, maar in feite zien ze ons amper. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen om zichtbaar te zijn. Want samen met alle weggebruikers maken we het verkeer veiliger.

1. Zorg voor goedwerkende en opvallende verlichting op je fiets

Het risico om bij duisternis slachtoffer te worden van een fietsongeval neemt af met 17 procent met een werkend voor- en achterlicht. Bij recreatieve fietsen zijn dit lichten die permanent bevestigd zijn op de fiets. Bij sportieve fietsen zijn er tal van lichtjes die je makkelijk en snel op de fiets kan monteren en demonteren. Sterk schijnende lampen vooraan je fiets schijnen best naar beneden zodat tegenliggers in het verkeer niet verblind kunnen worden. Controleer ook vaak genoeg of je verlichting nog werkt. Een extra tip is om altijd een reserve voor- en achterlichtje mee te nemen.

2. Draag opvallende en reflecterende kledij

Breng reflecterende stroken aan op je kledij zodat je bij regenachtig of donker weer of ’s avonds en ‘s nachts beter opgemerkt wordt. Ook helder gekleurde kledij helpt daarbij. Om een kind beter zichtbaar te maken zijn felgekleurde en reflecterende hesjes geen overbodige luxe. Ook kan je een oranje fietsvlag op een lange stok bevestigen achteraan de fiets van je kind.

3. Breng reflecterende accessoires aan

Reflectoren of lichtweerkaatsende strips zijn niet verplicht, maar ze zorgen er beslist voor dat je beter gezien wordt. Ook de zijdelingse zichtbaarheid van bakfietsen verdient extra aandacht en bieden vaak grote oppervlaktes om accessoires op aan te brengen.

4. Kies voor een veilige maar ook zichtbare helm

Helmen zijn niet uitermate van belang voor je fysieke veiligheid bij een valpartij of ongeval, ze dragen ook bij tot de zichtbaarheid van je aanwezigheid in het verkeer. Je kan helmen vinden in alle mogelijke opvallende en heldere kleuren. Er zijn ook helmen op de markt met ingebouwde verlichting voor extra zichtbaarheid. Een effectieve manier voor extra visibiliteit op de fiets.

5. Gebruik je armen

Het blijft belangrijk als fietser om aan te geven welke richting je gaat volgen in het verkeer wanneer je je met je fiets op de weg bevindt. Dit om achterliggende verkeersgebruikers te waarschuwen. Je armen uitsteken zorgt voor extra zichtbaarheid. Uiteraard blijft het belangrijk om te kijken wat er zich achter je afspeelt. Recreatieve fietsen kunnen ook uitgerust worden met spiegeltjes op de uiteinden van het stuur.

Met deze vijf tips geef je je eigen veiligheid een stevige extra waarborg. Wil je extra veilig op stap gaan, denk dan eens aan een fietsverzekering. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA. Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend