Nieuws

Zwift kondigt ontslagen aan en stopt met plannen voor eigen smart trainer

Zwift heeft, volgens recente rapporten, meer dan 150 mensen ontslagen en annuleert de huidige hardware ontwikkelingen, die eerder een slimme fiets, slimme fietsrollen en andere soortgelijke indoor cycling apparaten hebben geteased.

Het nieuws, dat als eerste werd bekendgemaakt door DCrainmaker.com, suggereert dat de meerderheid van deze ontslagen afkomstig zijn van de hardware-ontwikkelingsafdeling, maar er zijn ook andere afdelingen die worden getroffen. Zwift wilde zelf echter niet bevestigen hoeveel werknemers er worden ontslagen.

“Gezien de huidige macro-economische omgeving hebben we besloten om ons hardware-aanbod terug te schroeven, waarbij we plannen om een slimme fiets te lanceren hebben gepauzeerd. Als gevolg hiervan heeft Zwift moeilijke, maar belangrijke veranderingen doorgevoerd in de organisatie van het bedrijf. We zijn dankbaar voor de bijdragen van alle betrokkenen en hebben ons uiterste best gedaan om hen te ondersteunen”, staat in een verklaring die Chris Snook, PR directeur bij Zwift, afgelopen donderdag heeft vrijgegeven.

De berichten over de ontslagen bij Zwift komen slechts twee weken nadat Wahoo, een hardware fabrikant gespecialiseerd in fietsproducten, de overname van RGT Cycling, een van de concurrenten van Zwift, aankondigde en zelf ook meer dan 20 procent van zijn personeel ontsloeg.

Hoewel Zwift het financieel misschien niet moeilijk heeft, volgens rapporten van DCrainmaker.com, wil het in Californië (Verenigde Staten, nvdr.) gevestigde bedrijf financiële problemen op langere termijn vermijden, terwijl het doorgaat met de ontwikkeling van de gamesoftware die is gebruikt om de laatste twee UCI esports wereldkampioenschappen wielrennen te organiseren.

Snook wees erop dat de abonneecijfers van Zwift nog steeds groeien en de pauze in de ontwikkeling van hardware betekent dat er meer aandacht is voor de kern van de Zwift-software-ervaring. Snook herhaalde het engagement van Zwift om vaker nieuwe productfuncties uit te brengen en concludeerde: “we geloven dat de veranderingen die we nu doorvoeren er het best voor zullen zorgen dat we die groei kunnen blijven ondersteunen en tegelijkertijd de gezonde financiële positie van het bedrijf kunnen beschermen.”

Snook gaf verder ook aan dat het einde van hardware R&D werd gedreven door prognoses van dalende inkomsten. Het vertrek van Wes Salmon, de belangrijkste gamedesigner, die een belangrijke rol speelde in de interactie tussen de hardware- en softwareontwikkelingsteams, wijst er volgens DCrainmaker.com ook op dat Zwift zijn prioriteiten bijstelt.

“We dachten niet dat het een verstandige zet was om op dit moment een high-end trainer of een high-end smart bike te lanceren. Er zijn al producten op de markt die gemakkelijk verkrijgbaar zijn, en er zullen minder mensen zijn die veel geld willen uitgeven aan high-end trainers, we willen niet vechten om die ruimte. Het was altijd de bedoeling om de markt te laten groeien, niet om de strijd aan te gaan met die [hardware fabrikanten], en dat is niet goed voor de industrie,” zei Snook.

Ook bij Peloton, geen rechtstreekse concurrent van Zwift of RGT Cycling, maar wel gespecialiseerd in indoor cycling, is de waardering met 90 procent gedaald sinds het hoogtepunt tijdens de COVID-19 pandemie.

Bron: DCrainmaker.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend