Veilig handelen

Je Je bent hier

Veilig handelen

Alle gebruikers van Becycled.be hebben zich akkoord verklaard met de gebruikersovereenkomst. De meeste gebruikers van Becycled.be zijn dan ook betrouwbaar. Alle gebruikers behoren immers tot de groep van fietsfanaten die een andere fietsliefhebber iets willen aanbieden. Ondanks de voortdurende inspanningen van Becycled om de kwaliteit en de legitimiteit van de zoekertjes te controleren, zijn er toch soms mensen die zich jammer genoeg niet aan onze voorwaarden houden. Goedwillende gebruikers van Becycled.be kunnen daar de dupe van worden.

Hoe misbruiken vermijden?

Voel je je niet goed in de positie van koper of verkoper, haak dan af, hoe mooi de kans ook mag lijken. Wat te mooi is om waar te zijn is dat ook meestal. Becycled bied dagelijks vele nieuwe zoekertjes aan, de kans is groot dat je een gelijkwaardig product snel nog eens op de kop kunt tikken.

1. Contacteer de koper of verkoper

Wanneer je besluit een zoekertje te kopen zal Becycled je de e-mail-gegevens bekendmaken om contact op te nemen met de verkoper. Als er contact is gelegd tussen koper en verkoper, wissel dan onderling zoveel mogelijk gegevens uit zoals adres, e-mailadres en telefoonnummer en vergelijk de adresgegevens met deze van het zoekertje. Controleer ook of de opgegeven gegevens juist zijn, bijvoorbeeld door het opgegeven telefoonnummer te bellen. Een (kopie van een) legitimatiebewijs is geen garantie dat het om een legitieme (ver)koper gaat. Stel zoveel mogelijk vragen over het product dat je wilt kopen, en vraag hoe het zit met de garantie, service en teruggave. Maak ook duidelijke afspraken over betalingsvoorwaarden en eventuele verzendkosten.

Verdachte contacten

   • Oplichters reageren vaak in (slecht) Engels of Frans
   • Oplichters gebruiken meestal anonieme emailadressen, zoals Hotmail, Outlook, Rocketmail, Yahoo en Gmail
   • Het product wordt dikwijls vaag omschreven als 'het product' of 'de goederen' (in het Engels 'products', 'goods' of 'the item'). Over het algemeen wordt er nooit iets concreets over het artikel uit het zoekertje gezegd. Het gaat meestal over standaardmails

2. Betalen

Voor zoekertjes aangeboden door privé-personen moeten er goede afspraken gemaakt zijn over de betalingswijze tussen de koper en de verkoper. Een aantal mogelijkheden zijn:

 • Cash betalen
  Een zeer veilige manier van het afronden van een deal die je op Becycled.be gemaakt hebt, is door af te spreken met de verkoper. Zorg er als koper voor dat je ziet wat je koopt. Als verkoper weet je zeker dat je je geld direct krijgt.  Als de betaling een groot bedrag betreft, neem dan niet het gehele bedrag mee, maar ga naar een geldautomaat om het resterende bedrag af te halen. 
 • Betalen via overschrijving
  Het afronden van een deal door middel van het betalen via een bankoverschrijving brengt risico's met zich mee. Als het om wat grotere aankopen gaat, kun je het onderling het beste regelen dat er vooraf een deel van de betaling wordt overgemaakt. Zodra de betaling bij de verkoper binnen is, stuurt deze het product naar de koper toe, waarna de koper het resterende bedrag overmaakt. Het is altijd mogelijk dat één van beide zich niet aan zijn afspraken houdt. Hou hier dan ook zeker rekening mee! Kijk uit bij betalingen die naar een buitenlandse bank gedaan worden!

Verdachte methodes van betalen.

   • Oplichters bieden vaak dure producten aan voor erg lage prijzen. Als een verkoper verschillende producten aanbiedt voor een lage prijs, moet je extra voorzichtig zijn. Oplichters gebruiken soms 'Western Union', 'BidPay', 'MoneyGram' of 'Paypal' voor het afronden van betalingen. Met deze methodes kan je anoniem geld van een rekening halen. Ze worden dan ook vaak door oplichters gebruikt. Ons advies is om nooit betalingen via Western Union, BidPay of MoneyGram te doen.
   • Paypal is een populair betalingsmiddel toch raden we je aan om erg voorzichtig te zijn. Een Paypal-transactie is immers geen garantie tot een correcte transactie. Men kan gebruik maken van een vals/gehackte account of gestolen creditcardgegevens.
   • Een bewijs van betaling (per e-mail) bevestigtnog steeds niet dat de betaling effectief uitgevoerd is. Wij adviseren te wachten tot de betaling altijd geheel daadwerkelijk bijgeschreven is op je bankrekening.

3. Verzending of afhaling

Als koper en verkoper ver uit elkaar wonen kan het lastig zijn af te spreken. Je kunt dan bijvoorbeeld ergens tussen de twee woonplaatsen in afspreken. Spreek indien mogelijk steeds op een openbare plaats af Vb de markt van ... . Let dan wel op dat je op de afgesproken locatie blijft (ga niet van locatie naar locatie), en dat je met één en dezelfde persoon de deal afrondt.

Verdachte methodes van verzenden

   • Als de verkoper je de goederen opstuurt, vraag steeds een trackingnummer als je gekochte goederen via een erkende koerierdienst werd verstuurd en kijk na of je een bestaand en correct trackingsnummer hebt gekregen. Wantrouw het versturen via een niet erkende koerierdienst.
   • Oplichters willen graag dat je een product naar het buitenland opstuurt
   • Oplichters willen de transactie graag via een derde partij laten lopen, zoals FedEx of DHL

Misbruik melden

Indien u zeker van uw stuk bent dat u te maken heeft met een bedrieger, aarzel dan niet om dit aan ons te melden. Niet alleen voorkomt u dat andere gebruikers misschien in de val zouden lopen, maar u zorgt er ook voor dat wij maatregelen kunnen nemen tegen de oplichter.
Help ons om onze website zuiver te houden en rapporteer de misbruikers via support@becycled.be!

Feedback