Fietsen, Review

Review: Factor O2 racefiets of superbike?

review factor o2 becycled

Bij onze redactie stond de Factor O2 al op ons verlanglijstje voor een test sinds de lancering van het merk in België. Het Britse fietsmerk rekent zich bij de high-end racefietsen op de markt, ze willen dan ook eerder de nadruk leggen op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Dit prikkelde onze wielerbenen én ons flandrienbrein, gelukkig hebben we de laatste 2 weken die honger kunnen verzadigen. We onderworpen de Factor O2 aan de ultieme test, het Waalse wegdek in combinatie met Vlaamse kasseien. Bekijk het verdict van deze Factor O2 helemaal onderaan dit artikel.

De meeste onder onze lezers kennen Factor waarschijnlijk als het merk waar de World Tour ploeg AG2R La Mondiale mee rond rijdt, met onder andere Romain Bardet, Oliver Naessen en Jan Bakelants in hun rangen. Dit komt mede door het feit dat ronderenner Bardet de ploegleiding overtuigde om over te schakelen van Focus naar Factor. Dat AG2R besliste om verder te gaan met de Britse fietsleverancier tot 2020 lijkt ons geen mis te verstaan signaal naar de buitenwereld toe.

De Factor O2 is de allround fiets in het gamma van het merk, de fiets verteert zowel een stevige bergetappe tijdens een grote ronde als het zwaardere kasseiwerk tijdens een Vlaamse voorjaarskoers. Volgens Belgisch kampioen Oliver Naesen is de fiets “licht genoeg om er goed mee te kunnen klimmen. Tegelijkertijd voelt het frame niet te stijf aan waardoor hij ook geschikt is voor de Vlaamse klassiekers.” Deze quote was bij onze tester blijven hangen, en dus kon een test over een paar kasseistroken en enkele hellingen in de Brabantse omgeving niet ontbreken. Laat ons zeggen dat deze Britse bolide de test met vlag en wimpel heeft afgewerkt. Geen opmerking.

Het is een absoluut plezier om met de Factor O2 rond te fietsen. Stijf op de juiste plaatsen, wat voor een uitstekende krachtoverbrenging zorgt, en toch genoeg comfort om zelfs de slechtste omstandigheden goed te doorstaan. De O2 die Becycled voorgeschoteld kreeg, is een normale versie voor velgremmen. Er werd een Ultegra Di2 groepset op gemonteerd, afgewerkt met Black Inc onderdelen en een Fizik zadel. De fiets was voorzien van Black Inc Fifty wielen, die standaard met CeramicSpeed lagers komen. Ook de fiets zelf wordt standaard geleverd met een bottom bracket van CeramicSpeed. Op de Black Fifty wielen horen 25 of 28mm banden volgens Factor, die hiermee de huidige marktstandaarden volgen. Met een gewicht van 6,73kg (in de afwerking zoals hierboven beschreven, inclusief Look Keo pedalen) mag deze niet alledaagse koersfiets zich bij de absolute top van de klas rekenen.

Een high-end superbike op de markt brengen, het zit echt in de afwerking. Dat zie je ook aan de details van de fiets. Zoals het naadloos wegwerken van kabels, tot praktisch alle onderdelen op de fiets die uit carbon gemaakt zijn. En van een speciale spacer voor de hoogteregeling van je stuur om je ‘Di2 junction box’ netjes op te monteren, tot eigen Black Inc carbon remblokjes voor de Black Fifty wielen.

Als James Bond met een racefiets zou rondrijden, dan zou het meer dan waarschijnlijk de Factor O2 zijn. Zo kan je het best de ‘look and feel’ van deze allround superbike beschrijven. Een beetje vergelijkbaar met Aston Martin, de favoriete wagen van 007. Maar deze O2 koersfiets is, net als de Britse ‘supercar’, niet voor iedereen geschikt. De grootste en waarschijnlijk enige drempel voor velen onder ons zal de prijs zijn. De Factor O2 in de hierboven beschreven afstelling kost namelijk €8.799. Of deze fiets die prijs waard is, dat bepaalt de markt. De analogie met Aston Martin, het luxueuze automerk lijkt de beste verklaring voor de prijskeuze. Zij positioneren zich niet zoals Volkswagen of Volvo. Zowel het stijlvolle interieur als de PK’s onder de motorkap maken daar het grootste verschil. Bij de Factor O2 vertaalt zich dit in een sterk uitgebalanceerde lichte allround racefiets met een stijlvol design, afgewerkt met de meest high-end onderdelen op de fietsmarkt. En voor een premium koersfiets betaal je uiteraard een ook een premium tarief.

Deze superbike is een aanrader voor iedere wielerliefhebber die het zich kan veroorloven, het is alvast eens iets anders dan de gekende superbikes van de al even bekende grote fietsmerken. Bij Becycled staat de Factor O2 nu op onze verlanglijst, we blijven ondertussen verder dromen…

Voor meer info over Factor of Black Inc: Pedaleur de Flandres

Factor O2 | racefiets

Functionaliteit9
Looks8
Afwerking9
Onderhoud8
Comfort8
Wishlist8.5
Prijs-kwaliteit6.5
Domeinexpert9
8.3 out of 10
Top! Het complete plaatje klopt, fietsen op deze superbike is als door boter trappen Mweh... De prijs... Zou bang zijn om er mee in de regen te rijden, ook al is de fiets niet fragiel.
Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend