Training

De voordelen van trainen op vermogen

voordelen wielertraining wattage vermogensmeter

Trainen op vermogen vindt steeds meer zijn weg in het recreatieve wielerpeloton. Vermogensmeters worden ook steeds betaalbaarder. Toch kan je je afvragen of trainen met vermogen wel iets voor jou is. Hanneke, coach bij Breakaway Sportcoaching, zet graag even de voordelen op een rij.

Onmiddellijke feedback
Eén van de grootste voordelen van trainen op vermogen is ongetwijfeld het feit dat je onmiddellijk feedback krijgt van hoe hard je nu juist op die pedalen duwt. Een kleine helling, even optrekken na de bocht, élke wisseling in intensiteit wordt geregistreerd. Leg je je hartslagwaarden na een training naast die van je vermogen dan zal je zien dat de waarden van je hartslag een minder variabel verloop vertonen dan die van je vermogen. Je hart reageert als het ware op datgene dat je benen doen. In onderstaand voorbeeld zie je duidelijk dat hartslag (rode lijn) nog verder stijgt wanneer het vermogen (roze lijn) alweer laag is. Er zit dus duidelijk enige vertraging op onze hartslag.

Het is belangrijk om met bovenstaand gegeven rekening te houden tijdens een training. Bij het uitvoeren van korte intervallen zal je weinig beroep kunnen doen op je hartslag vanwege de vertraging. Heb je geen vermogensmeter, geef je hartslag dan de tijd om te stijgen en voer het eerste deel van je interval eerder uit op gevoel.

Opvolging van prestatie
Meer en meer wordt het profiel van een renner in kaart gebracht a.d.h.v. zijn vermogensgegevens. Zo analyseren coaches de piekwaarden die hun renners in koers of op training bereiken. Op basis van deze gegevens kunnen ze eenvoudig nagaan wat de sterke en zwakke punten van hun atleet zijn. Zo zullen renners van het type Van Avermaet heel hoog scoren op hun 1 min test. Terwijl renners zoals Froome verbluffende waarden neerzetten gedurende een tijdrit van 20 min of langer. Kortom, rijden met een vermogensmeter stelt je in staat om je eigen prestatie en progressie beter in kaart te brengen.

Beter indelen van je wedstrijd
Een goede prestatie neerzetten valt of staat echter met het goed indelen van je wedstrijd. Start je iets te enthousiast dan moet je dit later tijdens je inspanning bekopen. Bij een lange tocht of wedstrijd is het vaak moeilijk in te schatten aan welk tempo je moet rijden. De massa volk en de stress om te presteren zorgen voor de nodige adrenaline waardoor je hartslag nog voor je vertrokken bent al een pak hoger ligt dan normaal. Als je op zo’n moment vermogen kan gebruiken ben je zeker dat je niet te snel start en wordt het indelen van je wedstrijd een pak eenvoudiger.

Vermogen is objectiever dan hartslag
Hartslag blijft een goede trainingsparameter maar we mogen niet vergeten dat het een gevoelig gegeven is. Zaken zoals temperatuur, stress, vermoeidheid, … oefenen een grote invloed uit op deze waarde. Het is dan ook belangrijk dat wanneer je op hartslag traint je hiermee rekening houdt. Iedereen heeft al eens een dag waarop zijn hartslag hoger of lager ligt dan wat doorgaand het geval is. Wees in die situatie op je hoede en forceer je niet om een bepaalde hartslag te halen. Zo moet een rustige duurtraining steeds ontspannen aanvoelen en mag een intervaltraining geen sprinttraining worden.

In bovenstaande omstandigheden heeft vermogen een grote meerwaarde. Het is de perfecte aanvulling op hartslag. Een aanhoudende verhoogde hartslag bij een gegeven vermogen zou kunnen wijzen op vermoeidheid. Je hoeft dus niet te kiezen tussen de twee. Gebruik vermogen als aanvulling op hartslag en heb daarnaast ook oog voor je gevoel.

Vorig artikelVolgend artikel
Breakaway Sportcoach Hanneke legt de nadruk op een goede communicatie tussen sporter en coach. Zo wordt er steeds vertrokken vanuit jouw persoonlijke doelen en mogelijkheden om tot een goed en haalbaar schema te komen. Iedereen die zijn conditie op een efficiënte en correcte manier wil verbeteren is aan het juiste adres bij Breakaway Sportcoaching.

Send this to a friend