Fietsen

Factor One krijgt update

Factor One aero

De fietssponsor van wielerploeg AG2R LA MONDIALE voert een update door voor hun aerofiets, de Factor One. Factor is nog niet zo gekend bij het grote publiek, maar dit merk mikt op kwaliteit over kwantiteit. Je kan meer lezen hierover in het artikel over de introductie van het merk in België.

Het nieuwe frame van de One beschikt over het ‘Twin Vane Evo’ onderbuis design (onderbuis met een gleuf in) dat ze geleend hebben van hun eigen Slick tijdritfiets. Uit alle testen blijkt dat dit design een aerodynamische meevaller is. De testen gebeurden zowel op computer, als in de windtunnel, maar ook de weg en de piste zorgden voor ‘real-life’ data. Daarnaast zou het ‘Twin Vane Evo’ design zorgen voor extra stijfheid ter hoogte van het bracket en het balhoofd, wat je dus naast het aerodynamische voordeel ook een pluspunt geeft in het weggevoel.

Ieder frame komt voorzien met een CeramicSpeed BB bracket, én zal beschikbaar zijn in een velgrem- of een schijfremversie. Ook interessant om weten is dat enkel elektronische groepsets op de Factor One zullen gemonteerd kunnen worden.

Als we naar de aerodynamische karakteristieken gaan kijken van de One, dan valt vooral het wijde voorvork op met een uitwendig meedraaiende voorkant ter hoogte van de balhoofdbuis. Langs de achterkant zien we hetzelfde fenomeen opduiken, met een wijde achterbrug om de aerodynamische turbulentie van de wielen tegen te gaan. Deze wijde voor- en achterkant zorgen voor voldoende ruimte voor banden tot 28mm breed. Een andere aero feature van de Factor One hun eigen aero cockpit, de Otis Evo genaamd. Die cockpit laat volledig geïntegreerde bekabeling toe, en er werd ook gedacht aan je fietscomputer die gemakkelijk volledig geïntegreerd kan worden.

De One zal beschikbaar zijn in 7 maten (van 46 tot 61) en in 3 kleuren (rood, zwart of zilver). De prijzen starten vanaf € 5.499 voor een kaderset, € 7.299 voor een rollende kaderset en € 11.499 voor een volledige fiets met Shimano Di2.

Wil je weten wat onze ervaringen zijn met het andere model van Factor, de O2? Lees dan hier onze review van de Factor O2.

Meer info: Factor Bikes

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend