Elektronica

De nieuwe Garmin Edge 1030

garmin edge 1030 fiets gps

Het Amerikaanse elektronicamerk Garmin komt op de proppen met een opvolger voor hun hoogst geklasseerde Edge 1000 fietscomputer, namelijk de Garmin Edge 1030. Ze pakten enkele klachten aan zoals batterijduur, en ze voegden enkele nieuwe features toe zoals Trendline. Die laatste feature toont de populariteit van een bepaalde route op de kaart, gebaseerd op volgens Garmin miljarden gelogde ritdata via Garmin Connect.

De leukste features op een rij

Sinds de Edge 820 kan je nu via de fietsgps-toestellen van Garmin gebruik maken van GroupTrack, dat toont waar je vrienden aan het rijden zijn (wanneer deze weliswaar dus beschikken over de laatste nieuwe Edge computers en ze hun toestel met hun smartphone verbonden).
Eenmaal alles is ingesteld, dan zie je jouw fietsmakkers rondrijden als gekleurde stipjes op jouw kaart.

De nieuwste feature is de Trendline populariteit routewijzer, waarbij de Edge 1030 de meest gebruikte fietsroutes zal markeren. Dat zal de weg vinden naar een bepaalde heuvel in de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld wel eens een stuk makkelijker kunnen maken.

Nog een nieuwtje is de messaging tussen fietsers, waar je enkele standaardberichten vooraf kan instellen zoals “Hey, ik ben een beetje later. Ik zal wat sneller trappen!”. Maar net als bij GroupTrack vereist dit dat alle betrokken fietsers hun smartphone moeten verbinden met de fietscomputer. En dus kan je onmiddellijk ook controleren of je vriend(in) effectief al op zijn fiets vertrokken is, en niet vanuit zijn/haar bed stuurt…

Een beetje technische informatie

De Edge 1030 is met een 3,5-inch (8,89 cm) scherm ongeveer een halve inch (1,27 cm) groter dan de Edge 1000.  En dat groter scherm is volgens Garmin scherper dan al hun voorgaande schermen. Maar het grootste verschil zit misschien wel in de batterijduur. De Amerikanen namen de feedback van de gebruikers ter harte, en gaven de Edge 1030 nu 20 uren in gebruikstijd die uitgebreid kan worden met nog eens 24 uren via een apart verkochte externe batterij, de Garmin Charge accu, die onderaan op de stuurhouder van de 1030 past.
De batterijduur gaat erop achteruit wanneer je navigatie en volledige helderheid selecteert, maar de Edge 1030 is ook voorzien van een batterij spaarmodus waarbij het scherm volledig zwart is indien het toestel niet actief gebruikt wordt.

Bij de Edge 520 en 820 kon je live Strava segmenten bekijken om je prestatie te vergelijken met je persoonlijk record, het PR van jouw vriend(in) of de huidige KOM/QOM. De Edge 1030 krijgt de nieuwe Strava Routes Connect IQ app die je toelaat om je route te navigeren terwijl je een Strava recordtijd probeert te verpulveren.

Naast Strava kreeg ook TrainingPeaks hun eigen Connect IQ app, die je dagelijkse training automatisch op je toestel laadt als je een TrainingPeaks gebruiker bent die er een trainingsplan volgt. Maar de uitwerking hiervan staat nog niet helemaal op punt jammer genoeg. Je krijgt enkel de training die op die dag voorzien is in je programma. Je kan dus niet schakelen tussen de vorige en volgende trainingen wanneer je eens ziek bent of van trainingsdag dient te wisselen.

En hoeveel kost dat dan allemaal?

De Garmin Edge 1030 heeft een richtprijs van €599. De bundeloptie, met een premium hartslagmonitor, cadans- en snelheidssensor, krijgt een prijskaartje van €697.

© Garmin.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend