De tv-reclame van de Nederlandse e-bikeproducent, VanMoof, zou volgens de Franse reclamewaakhond ‘een klimaat van angst’ veroorzaken door de auto-industrie zogenaamd te denigreren. Het spotje kan je verder naar onder toe in dit artikel vinden, bekijken en zelf beoordelen. Eén ding is nu al zeker, de controverse zal uiteraard extra aandacht opleveren voor de Nederlanders.
De 45-seconden durende reclamespot van VanMoof toont een glanzende sportauto, waarop beelden van mensenmassa’s, files en luchtvervuiling weerspiegelen. Vervolgens smelt de sportauto en krijg je de slogan ‘time to ride the future’ te zien. VanMoof stelt daarop de oplossing voor al die ellende voor, hun nieuwe e-bike.
Het filmpje moest van Franse tv-schermen worden gehaald, aldus de Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP) die toeziet op eerlijke en ethisch verantwoorde reclame in Frankrijk.
De voorzitter van de Franse reclamewaakhond, Stéphane Martin schreef een brief aan het Nederlandse e-bikemerk: “We kunnen het ons niet veroorloven om sectoren in een slecht daglicht te plaatsen.”
“Sommige beelden die in de reflecties van de auto aanwezig zijn, lijken ons onevenredig en brengen de hele sector van de autoindustrie in diskrediet”, vervolgde hij.
VanMoof weigert een afgezwakte versie van de reclamespot te maken
Taco Carlier, CEO en medeoprichter van VanMoof, reageerde bij RTL Z: “We stippen een discussie aan en zitten op het randje. Maar we hebben totaal niet het gevoel dat we over die rand heen gaan bij deze reclame.”
Carlier denkt er niet aan om de spot te herwerken voor de Franse tv. “We gaan hem niet aanpassen, dat zeker niet.”
Er werd al nagedacht bij het maken van het filmpje over hoe ze problemen zouden kunnen voorkomen met de autoindustrie, door beelden van een naamloze auto te gebruiken met elementen van veel verschillende sportauto’s. Hierdoor zou niet één fabrikant in het bijzonder zich aangesproken moeten voelen.
“Het is verbazingwekkend dat autobedrijven hun milieuproblemen mogen verdoezelen, terwijl degene die deze kwestie ter discussie stelt wordt gecensureerd.”
Ties Carlier, mede-oprichter VanMoof
Bekijk hier de reclamespot:
Geen klachten in Nederland en Duitsland
“De reclame wordt al drie weken uitgezonden op de Nederlandse televisie en in Duitsland. En daar is de reclame goed ontvangen”, gaat Carlier verder. “Je zou eerder verwachten dat ze er in Duitsland moeite mee hebben (door de grote autolobby in dat land met tal van gerenommeerde automerken van Duitse oorsprong, red.).”
De auto-industrie verkoopt al 50 jaar onzin
Carlier, medeoprichter van VanMoof, twijfelt aan de onafhankelijkheid van de ARPP en denkt dat de auto-industrie er een grote invloed op uitoefent.
“De auto-industrie maakt al 50 jaar buitenproportionele reclames waarin ze alleen maar onzin mogen verkopen”, zegt Carlier, die niet snapt dat de Franse reclamewaakhond zijn reclamefilmpje verbiedt.
Carlier doelt met zijn uitspraak over claims van CO2-normen en hoe goed voor het milieu een auto wel is, maar ook de weergave van auto’s op bergweggetjes en in lege straten, terwijl de realiteit uiteraard anders is met eindeloze files in steden en op autosnelwegen.
ARPP is niet aan zijn proefstuk toe
Eerdere beslissingen van ARPP (die overigens niet bindend zijn voor adverteerders, maar die over het algemeen worden nageleefd, red.), omvatten blokkeringen voor postercampagnes van Greenpeace en Médecins du Monde. Greenpeace maakte een billboard met smeltende ijskappen dat ARPP als “te politiek” beschouwde voor gebruikers van de metro in Parijs. Médecins du Monde wilde met posters de vaak hoge kosten van essentiële geneesmiddelen aankaarten, maar werd geblokkeerd door ARPP vanwege “risico’s van negatieve reacties van farmaceutische bedrijven”.