Fietsen

Cadeau voor Froome: nieuwe custom Pinarello Dogma F12 XLight

Pinarello zette viervoudig Tourwinnaar Chris Froome in de bloemetjes voor zijn geplande comeback na zijn lelijk val en blessure van afgelopen zomer. De fiets moest Froome inspireren tijdens het Saitama Criterium in Japan, maar die wedstrijd kwam uiteindelijk toch nog enkele weken te vroeg. En hoewel de Brit er niet was, veronderstellen we dat hij toch zijn custom fiets zal mogen houden.

Froome’s nieuwe bolide staat volledig in het teken van zijn grote ronde eindoverwinningen en dat is een impressionant lijstje. Vier keer de Tour, twee maal de Vuelta en een keer de Giro.

De Italiaanse fietsproducent lanceerde afgelopen lente de Dogma F12 racefiets met verbeterde aerodynamica, betere kabelintegratie en meer ruimte voor bredere banden. Diezelfde fiets is nu beschikbaar met een lichter carbon in een XLight uitvoering. Het behoud van de stijfheid in een lichtere versie van de fiets is vooral te danken aan het nieuwste high-end materiaal van carbonproducent Torayca, leverancier van Pinarello. De standaard Dogma F12 maakt gebruik van Torayca T1000 1K carbon, terwijl de Dogma F12 XLight uit het Torayca T1100G UD carbon is gemaakt.

Hoeveel lichter is het nieuwe XLight frame nu in vergelijking met het standaard F12 kader? Het verschil is welgeteld 60 gram (goed voor zo’n 7% van het totaalgewicht). Dus voor ons stervelingen is dat zo goed als geen verbetering, terwijl de gewichtsbesparing op deze allround fiets welgekomen is voor de doorwinterde professioneel ronderenner.

De fiets zal zowel in disc- als velgremversies beschikbaar zijn in 11 verschillende maten (van 440 tot 595). De Pinarello Dogma F12 XLight zou al in ‘pre-order’ te verkrijgen zijn bij jouw lokale dealer en komt in een zwart op zwart versie, een Team Ineos versie en een witte Brits nationaal kampioen uitvoering.

Meer info en foto’s: Pinarello.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend