Onderdelen

Tubolito: een nieuwe generatie super lichte en sterke binnenbanden

Tubolito fiets binnenbanden

De ordinaire binnenband, al jarenlang beste maatjes met een gewone buitenband. Laat ons eerlijk zijn, de binnenband zal niet snel uit beeld verdwijnen binnen de wielerwereld, ondanks alternatieven zoals tubeless die maar niet echt van de grond geraken. In Oostenrijk dachten ze bij Tubolito, dan maar een nieuwe generatie binnenbanden te bedenken die lichter zijn en minder snel lek gaan.

Tubolito gaat de strijd aan met de gebruikelijke butyl en latex binnenbanden en met tubeless banden. De Tubolito banden zijn tot 65% lichter dan latex binnenbanden, die op hun beurt al minder wegen dan de oudere butyl binnenbanden. Dit komt doordat de oprichters van het nieuwe Oostenrijkse fietsbandenmerk een eigen membraan ontwikkeld hebben, dat overkomt van hun achtergrond in de muziekindustrie waar ze luidsprekers ontwikkelden. Voor een butyl binnenband zit je al gauw rond de 100 gram, bij een latex variant stopt de wijzer van de weegschaal meestal rond de 75 gram, en dat terwijl de Tubolito 33 gram laat aflezen op het schermpje. Dat is dus een stuk lichter. Maar daar stopt het uiteraard niet.

Deze oranje bandjes zijn nog niet te verkrijgen in de winkels in onze streken. Momenteel beperkt het zich nog tot Oostenrijk en buurlanden. En voorlopig zijn de binnenbanden enkel beschikbaar in een mountainbike uitvoering, omdat de oprichters daar zelf fervent mee rondrijden. De meeste info over deze nieuwe generatie binnenbanden vertaalt zich dan ook naar mountainbikebanden. Zo neemt de Tubolito band amper een derde van de omvang van een “normale” binnenband aan. Hierdoor heb je al snel aanvullende ruimte in je zadeltas of de achterzak van je truitje voor een extra band, energiereep, …

Naast lichter en compacter, zijn deze banden volgens de makers ook meer resistent tegen lekrijden. Dit is tenminste, als we de foto’s en hun marketingvideo mogen geloven waar je kan zien dat de band niet lek te krijgen is met een ijzeren pin.
Wat de invloed is op de wegligging en het weggevoel van dit gebruikte materiaal is wel nog niet helemaal duidelijk voor ons.

Vanaf 2018 zouden ook racefiets binnenbanden beschikbaar zijn van Tubolito, en die willen wij uiteraard graag testen. Een binnenband die lichter, compacter en steviger is, lijkt bijna te goed om waar te zijn. Maar je betaalt er natuurlijk ook een prijs voor, letterlijk dan. Voor een Tubolito binnenband ben je al snel zo’n slordige €30 per stuk kwijt.

© Tubolito.com

 

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend