Toplijsten

De 5 beste crossfietsen voor 2016-2017

beste crossfiets 2016 cyclocross

Het cyclocross seizoen is weer volop bezig en het lijkt opnieuw een voortdurend gevecht te gaan worden tussen de jonge veulens in het veld. Wij voelen het ondertussen ook weer kriebelen om het veld in te duiken, maar wat zijn nu de beste crossfietsen om uit te gaan kiezen? Wij lijsten hieronder onze 5 favorieten op en hopen je hiermee wat te helpen in jouw fietskeuze.
De volgende crossfietsen zal je niet in het lijstje terugvinden. Maar ze zijn zeker ook het vermelden waard, want ze staan heel nipt op plaats 6 en 7. Het gaat respectievelijk om de Colnago Prestige en de Specialized Crux crossfietsen.

5. Ridley X-Night SL Disc
Als Belgische fietsfabrikant kan je bijna niet anders dan een top cyclocrossfiets in jouw gamma te hebben. En dat is ook exact wat de X-Night SL Disc is, een fiets die een veldritstamboom laat uitschijnen met een unieke benadering.

Ondanks de carbon kader, de tubeless-ready wielen en banden, de Shimano Ultegra Di2, en de hydraulische schijfremmen, doet het bedrijf uit Limburg toch nog steeds beroep op de traditionele hoge en compacte frame geometrie. Dit maakt de X-Night een meer dan uitstekende keuze voor technische parcours.

Enig minpunt is dat Ridley geen gebruikt maakt van thru-axles, wat deze crossfiets toch wat dateert ten opzichte van zijn concurrenten. Het zorgt er ook voor dat je vaak een klein beetje last zal hebben van slepende remmen.

ridley-x-night-sl-disc-ultegra-di2-crossfietsen-becycled
© Ridley

4. Giant TCX Advanced Pro 1
Het crossmodel van Giant maakt gebruik van een composiet carbon frame, thru-axles voor en achter, Schwalbe tubeless banden en een 1×11 Shimano Ultegra Di2 groepset. De Giant TCX Advanced Pro 1 is een snelle en zeer responsieve fiets, dat maakt de fiets meestal net iets minder geschikt in de heel technische zones. Maar de TCX staat meer dan zijn mannetje op de moeilijke zones in het veld.

De TCX Advanced Pro 1 van Giant is zeker niet perfect en heeft hier en daar dus enkele mindere punten. Gelukkig zijn het zeker geen dealbrekers. Als door de boter trappen, modderige omstandigheden en snelheid jouw ding zijn, dan is deze crossfiets misschien wel iets voor jou.

Giant-TCX-Advanced-Pro-1-crossfietsen-becycled
© Saint Cloud bikeshop

3. Cannondale SuperX Ultegra
Misschien iets minder gekend als winnend crossmonster in de lage landen, maar buiten Europa staat de Cannondale SuperX ontzettend vaak op het podium. En voor 2017 heeft de Amerikaanse fietsconstructeur de SuperX grondig herbekeken en aangepast. Het maakt van de SuperX een nog betere crossfiets. Daar schreven we eerder al een artikel over in ons Becycled Magazine.

De quick-release assen werden vervangen door thru-axles en de zadelpenspanner zit nu verwerkt in de bovenbuis, wat voor meer flexie in de pen zorgt. Cannondale paste zijn “Outfront Steering Geometry” vanuit hun mountainbike gamma toe op de SuperX. Dit zorgt er voor dat mountainbikers zich met deze geometrie toch meer vertrouwd zouden moeten voelen, los van de coole marketingnaam.

Dit model maakt gebruik van een Shimano Ultegra groepset en remmen, maar laat het wat afweten op gebied van de wielen. De wielen zijn niet tubeless-ready en de thru-axles vereisen een 5mm inbussleutel, anders dan de marktstandaard.

cannondale-superx-ultegra
© Cannondale

2. Focus Mares Force 1
Een stijve fiets die toch veel meegeeft, het is een van de vreemde vereisten van het veldrijden. Maar de Focus Mares Force 1 doet zijn uiterste best om aan die noodzaken te voldoen.

De Mares beschikt over een traditioneel korte voorbuis, maar kreeg enkele moderne technieken mee zoals een voorkant met relatief veel speling en een paar andere van de laatste nieuwe technologieën. Daarenboven heeft de Mares Force 1 wat handige eigenschappen, zoals ‘RAT assen’ (Rapid Axle Technology) en interne bekabeling. Interne bekabeling is toch niet handig, hoor ik je nu denken. Maar voor crossfietsen zorgt het niet enkel voor een propere en nette look, het verbergt de kabels ook van modder en obstakels.

SRAM’s Force CX1 groepset is een uitstekende keuze voor crossers, de groep maakt gebruik van de verworven kennis uit het mountainbiken waardoor zelfs het ruigste terrein geen probleem is.

focus-mares-force-1-crossfietsen-becycled
© Focus

1. Trek Boone 7 Disc
De Boone 7 staat niet op nummer één door zijn succesvolle intrede in het Belgische cyclocrossmilieu met Sven Nys en nu het Telenet-Fidea Team, maar wel omdat het misschien de meest veelzijdige crossfiets op de markt is.

Het meest opvallende kenmerk van de Trek Boone 7 is de IsoSpeed ontkoppelaar, een scharnierpunt ter hoogte van de zadelpen, de bovenbuis en de achtervork dat meer flexie oplevert in de zadelbuis. Behalve dat het comfortabeler is, laat het ook toe om in het zadel te blijven zitten op een oneffen ondergrond. Samen met de banden zorgt de IsoSpeed voor een vloeiende rit.

Trek gaf deze fiets een lage bracket (67mm drop) en houdt daarmee het zwaartepunt van de fiets zeer laag, wat een goede zaak is tijdens bochten en afdalingen.

De Boone 7 is afgemonteerd met de SRAM Force CX1 groepset en zorgt zo voor een prima combinatie van Amerikaanse fietstechnologie. Maar wat wij het knapste aan deze crossfiets vinden, is de aandacht voor detail bij de afwerking. Deze fiets is tot de kleinste puntjes in orde, en staat daarom dan ook op de eerste plaats. Dat er een groot kampioen mee rondreed is enkel een pluspunt.

trek-boone-7-disc-crossfietsen-becycled
© Trek
Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend