Training

Tips om veilig te blijven fietsen in coronavirus tijden

Laatste update: 18/03/2020 11:07

Hier kan je een recenter artikel met betrekking tot de praktische maatregelen rond fietsen (in groep) terugvinden.

Terwijl de coronaviruspandemie zich blijft verspreiden, worden wielerwedstrijden, cyclosportieve tochten en vele andere grote evenementen uitgesteld en geannuleerd. Maar het is wel belangrijk dat je zelf blijft bewegen. Hier zijn enkele tips voor iedereen die vragen heeft hoe je het best veilig blijft verder sporten zodat je jouw gezondheid op punt kan houden en je training niet verloren laat gaan.

De onderstaande antwoorden op de meest voorkomende vragen over sporten en het coronavirus (COVID-19), zijn samengesteld uit het advies van internationale sportartsen, Vlaamse sport- en keuringsartsen (SKA) en Gezond Sporten Vlaanderen (GSV). Wij zijn zelf geen medische experts, daarom raden we aan om voor sluitend advies contact op te nemen met je huisarts. Alle andere maatregelen worden door de overheid bepaald.

Is het veilig om buiten te rijden? En wat zijn de richtlijnen?

Ja, sporten is zeker aangeraden. Het is veiliger om buiten te zijn dan binnen als het gaat om de overdracht van ziekten. Wanneer mensen binnen samenkomen en iemand niest of hoest, komen er microdruppels op voorwerpen die mensen aanraken, en dan raken deze vervolgens hun gezicht aan, waardoor het virus via de luchtwegen opgenomen kan worden.

Mensen zijn vaker bang om in het koudere weer buiten te fietsen, uit angst voor ziekte. Maar er zijn tot op heden geen gegevens dat je specifiek ziek wordt via respiratoire pathogenen bij het rijden in koud weer.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht en dus fietsen, wordt nog toegestaan, en wordt zelfs aangemoedigd. Maar sporten mag niet in groep, enkel in het bijzijn van één andere persoon (een vriend of familielid) is fietsen nog toegelaten. Buiten fietsen kan nog door de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  • Omkleden en douchen doe je thuis.
  • Vertrek van thuis uit, vermijd niet-essentiële verplaatsingen. (Vermijd gezamenlijk vervoer van en naar de vertrek- of aankomstlocatie.)
  • Houd minstens 1,5 (of bij voorkeur twee) meter afstand van elkaar en raak elkaar niet aan.
  • Momenteel is fietsen in groep niet langer toegelaten. Wie buiten wil fietsen, zal dit voorlopig individueel moeten doen (in het bijzijn van maximaal één andere persoon) . (Splits grotere groepen op in groepjes van maximaal tien personen. Ga bij voorkeur individueel rijden.)
  • Deel geen sportrepen, bidons of andere voeding met elkaar.
  • Blijf binnen wanneer je ziek bent of moet hoesten, gelukkig bestaan er geweldige apps, zoals Zwift bijvoorbeeld, om op een leuke manier binnen te trainen. Wie het prima vindt om binnen te trainen, doet dit dan best ook standaard de komende weken.
  • Was je handen onmiddellijk bij aankomst.

Moet ik vermijden om buiten dingen aan te raken?

Volgens de laatste informatie over het nieuwe coronavirus blijkt dat het buiten geen lange levensduur beschoren is, vanwege de blootstelling aan het zonlicht (UV-licht). Het virus overleeft een aantal uur, en onder gunstige omstandigheden een aantal dagen buiten het lichaam.

Over het algemeen zouden objecten buiten weinig virus mogen bevatten. Maar let op, want wanneer iemand in zijn of haar hand hoest vlak voordat hij of zij bijvoorbeeld een drukknop aanraakt aan de verkeerslichten of het stuur van een deelfiets, dan bestaat uiteraard de kans dat het virus nog steeds aanwezig is. Als je iets moet aanraken, raak dan zeker je gezicht niet meer aan. Hoe ga je dan het best te werk? Veeg het oppervlak schoon met een proper doekje of gebruik handschoenen, je mouw of je elleboog. Pssst, doe dan wel even je handschoen uit vooraleer je toch aan je gezicht komt.

Kan je het coronavirus verspreiden via zweet?

Volgens virologen gebeurt de overdracht van COVID-19 voornamelijk via aanraking (zoals eerder beschreven) of mensen die te dicht bij elkaar staan (minder dan twee meter), ten gevolge van minuscule druppeltjes verspreid via de luchtwegen, vaak geproduceerd door een hoest of nies. Zweten behoort dus alsnog niet tot de mogelijke bronnen van overdracht.

Ben ik besmettelijk als ik geen symptomen heb?

Hierover is tot op vandaag nog geen honderd percent sluitende consensus. Je bent waarschijnlijk al besmettelijk voordat je de eerste symptomen begint te vertonen, maar het is nog niet duidelijk voor hoelang of hoe besmettelijk je dan juist bent. Het is daarom aangeraden om afstand te bewaren en elkaar niet aan te raken, want zelfs al voel je nog geen symptomen, er bestaat steeds de kans dat je reeds besmet bent.

Is mijn immuunsysteem zwakker na een fietsrit of na een zware training?

Wanneer je glycogeenvoorraden laag zijn, dan functioneert je immuunsysteem niet zo goed als het normaal zou doen. Dat betekent concreet dat in de uren na een zware rit of training, je lichaamsafweer naar beneden is. Maar dit betekent niet dat je automatisch ziek wordt, probeer hoofdzakelijk de intensiteit van je training te beperken of let extra op in de uren na een zware inspanning. Gezondheid komt voor conditie. Voor gewone fietstochten en lichtere trainingen is er dus geen enkel verschil. Meer nog, sporten geeft je afweersysteem een boost. Dus wanneer je gezond bent, dan is het zeker aangeraden om te sporten.

Indien je ziek bent daarentegen, probeer dan eerst uit te zieken vooraleer je opnieuw gaat sporten, bij gelijk welk virus, corona of niet.

Ik zit in quarantaine, maar ben niet (meer) ziek. Kan ik buiten rijden?

Als je de griep hebt, koorts of het coronavirus, probeer dan sporten te vermijden. Je lichaam heeft op dat moment rust nodig. Een virus “uitzweten” of “uit het systeem rijden”, dat zijn mythes. Vaak heeft dit juist het omgekeerde effect.

Voor al wie binnen in quarantaine zit en niet ziek is, nee, de quarantaine verlaten is niet aangeraden. Bedankt om je hier alvast aan te houden voor de gezondheid van anderen. Voor wie dus binnen moet blijven, raden we aan om dagelijks te blijven bewegen. Ideaal zijn stabiliteitsoefeningen op basis van je lichaamsgewicht of op de hometrainer rijden. Trainingen van 30 à 60 minuten aan een matige tot hoge intensiteit zijn het meest geschikt.

Opmerking: de richtlijnen van de overheid staan boven de tips opgelijst in dit artikel. Indien de door de overheid opgelegde maatregelen strenger worden, gelieve die dan in acht te nemen.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend